Colleges Oud Geleerd Jong Gedaan

Saai en moeilijk? Echt niet!

Online colleges volgen van een bevlogen studentdocent, gewoon vanuit huis? Het kan bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG)! Speciaal voor Leden van ActiVite start er in september een online college over de Europese Unie
Sinds enige tijd biedt OGJG ook online colleges aan via hun webshop! Hierbij kun je alleen, of samen met iemand, online colleges volgen en in gesprek gaan met de studentdocent en andere deelnemers!

Aanvullende informatie
Online colleges met open inschrijving vanaf € 5,15

Online college reeks voor 55+ers

Oud Geleerd, Jong gedaan organiseert het hele jaar door collegereeksen. Deze bestaan uit of een eenmalig college tot vier wekelijkse colleges van één uur en zullen online via het programma Zoom plaatsvinden. Je ontvangt een Handleiding Zoom en er is een hulplijn tijdens het eerste college ter beschikking. De colleges zijn live! Dat betekent dat je tijdens het college de studentdocent direct vragen kunt stellen! Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Elke maand is er een nieuwe online collegereeks beschikbaar in de webshop, houdt de website goed in de gaten!  Deze colleges kun je rechtstreeks bij OGJG reserveren en betalen: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan

Hieronder vind je een selectie van de beschikbare colleges; voor het complete overzicht verwijzen we je graag naar de Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan

Klassieke oudheid: Mythes over goden, helden en monsters
In deze collegereeks stap je binnen in de wereld van de oude Grieken en Romeinen. Studentdocent Melle brengt verhalen over goden, helden en monsters tot leven, terwijl je de eeuwenoude tradities en overtuigingen van deze culturen verkent. Je ontdekt hoe de mythen over bijvoorbeeld Herakles, Medea en Oedipus niet alleen de verbeelding van mensen eeuwenlang hebben gevoed, maar ook de kunst, literatuur en populaire cultuur van vandaag de dag hebben beïnvloed. Ook komen de belangrijkste en beroemdste werken ‘De Ilias’ en ‘De Odyssee’ aan bod, waardoor je meer te weten komt over de Trojaanse oorlog en de helden Achilles en Odysseus. De collegereeks eindigt bij de stichting van Rome met het verhaal van Romulus en Remus. Kortom, of je nu een doorgewinterde liefhebber bent of gewoon iemand die nieuwsgierig is naar deze oude verhalen, deze collegereeks biedt een meeslepende ervaring die je niet snel zult vergeten.
Wanneer: dinsdag 6, 13, 20 en 27 juni van 19.00-20.00 uur
Kosten: € 18,95
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan  

Neurowetenschappen: Het brein nogmaals in beeld
De hersenen zijn een soort supercomputer van de mens. Ze zijn verantwoordelijk voor het aansturen van bijna alle functies in het lichaam: van bewegingen maken tot basisactiviteiten zoals ademhalen en slaapregulering. Veel mensen zijn gefascineerd door de veelzijdige werking van het brein en er is dan ook al veel over ontdekt. Maar, hoe wordt het brein eigenlijk bestudeerd? In deze tweedelige collegereeks laat studentdocent Jorina zien hoe het met de huidige technieken mogelijk is om de elektrische activiteiten van hersenen vast te leggen en deze hersenactiviteiten zelfs te beïnvloeden. Zo kom je te weten wat het verschil is tussen EEG en MEG en leer je meer over breinstimulatie door middel van een klein apparaat in de hersenen. In deze tweedelige collegereeks komt het brein dus letterlijk nogmaals in beeld!
Wanneer: woensdag 7 en 14 juni van 19.00-20.00 uur
Kosten: € 9,75
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan  

Rechten: De vrijheid van meningsuiting vandaag de dag: Vrijuit kunnen zeggen wat je vindt
Het is één van de Nederlandse grondrechten: Vrijheid van meningsuiting. Dit grondrecht brengt echter ook menige dilemma’s met zich mee, waarbij de opkomst van het internet van grote invloed is. Tegenwoordig worden nieuws en meningen niet alleen maar verspreid door traditionele media, denk aan kranten, radio en tv, maar speelt het internet en sociale media hierbij ook een grote rol. In dit online seniorencollege ga je samen met studentdocenten Nina en Manon verkennen welke invloed sociale media heeft op de vrijheid van meningsuiting. Hoe werken sociale media platformen? En waarin verschilt de verspreiding van nieuws via sociale media van de verspreiding van nieuws via traditionele media? Tijdens dit seniorencollege krijg je praktische tips aangereikt. Kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan het voorkomen van verspreiding van online nepnieuws? Kortom, ontdek de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in Nederland en krijg volop ruimte om je stem te laten horen tijdens dit online seniorencollege!
Wanneer: donderdag 29 juni van 19.00-20.00 uur
Kosten: € 5,15
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan  

Geschiedenis: Onder tsaren en communisten: Een geschiedenis van Rusland
Rusland is vandaag de dag volop in het nieuws. Hoe komt het dat Rusland zo verschilt van de landen in Europa en waar komt het autoritaire karakter vandaan? De Russische geschiedenis confronteert ons in het Westen met bijzondere fenomenen die tot op de dag van vandaag hun uitwerking nog niet hebben verloren. In deze tweedelige collegereeks vertelt studentdocent Wouter je over de laatste twee eeuwen aan historie in Rusland. Zo ontdek je de dilemma’s van de tsaren in de 19e eeuw, die moesten kiezen tussen hun absolute macht en het voorkomen van opstanden. Daarnaast komen de Oktoberrevolutie en het communistische leven achter het IJzeren Gordijn aan bod. Kortom, duik in deze tweedelige collegereeks in het verleden van het veelbesproken Rusland!
Wanneer: woensdag 12 en 19 juli van 19.00-20.00 uur
Kosten: € 9,75
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan  

Toch nog een vraag?
Toch nog een vraag?
Geen probleem. Bel (071) 516 14 15 of mail ons gerust. We helpen je graag!