Zorgopleidingen steeds dichter bij de praktijk

Geplaatst op 15 maart 2018

b-overall

Een overall om verpleegtechnische handelingen op te oefenen, dat is de B-overall. Zorgorganisatie ActiVite zet twee van deze 'trainingspakken' in op de ActiVite Academy. Deze week werden ze in gebruik genomen.

De B-overall is een soort pak met verwisselbare elementen die er uitzien als levensechte huid. Sommige daarvan hebben wonden en blauwe plekken. Een student of medewerker kan hierop verpleegtechnische vaardigheden oefenen, zoals injecteren, katheteriseren en het verzorgen van een stoma.

Omdat het pak door een medestudent wordt gedragen, oefent de student behalve de technische handelingen, ook het sociale aspect van de zorg.

Hoe leg je uit aan een cliënt wat je gaat doen? Hoe betrek je een mantelzorger bij de behandeling? Tegelijkertijd ervaart de student die het pak draagt, lijfelijk hoe het is om zelf verzorgd te worden. Een ervaring die hen vormt als zorgprofessionals.

Zorgorganisatie ActiVite zet onder andere in op scholing om het tekort aan zorgprofessionals op de arbeidsmarkt aan te pakken. Met dat doel werd drie jaar terug de ActiVite Academy opgericht. Afgelopen jaar werden bijna 100 studenten opgeleid tot Verzorgende IG op de Academy. Het jaar daarvoor schoolde ActiVite met behulp van subsidie uit het sectorfonds al 1000 medewerkers om op de veranderingen in de zorg in te kunnen spelen.