Anita - verpleegkundige in opleiding (RVWO)

Anita van der Zwan VP4 EM

"Werken in de thuiszorg is geweldig te combineren met een jong gezin"

 

Bij Anita zat de zorg al jong in haar bloed. "Als vierjarige ging ik al als zuster verkleed naar school." Anita begon in het ziekenhuis, toen ze in relatief korte tijd vier kinderen kreeg, maakte ze de overstap naar de thuiszorg. "Werken in de thuiszorg is goed te combineren met een jong gezin."

 

"Een van de dingen die ik zo leuk vind aan de thuiszorg, is dat je mensen ziet in hun eigen 'bedoening', vertelt Anita. "Je ziet mensen in hun eigen leefomgeving: door een huis krijg je een idee wie je voor je hebt. Souvenirs van verre reizen, foto's van de kleinkinderen…het zegt iets over iemand. Je komt in aanraking met verschillende culturen en achtergronden. Bij de een krijg je vanwege hun cultuur sloffen aan, bij de ander staat een grote schaal koekjes klaar. In het ziekenhuis mis je die context."

"In de thuiszorg heb je veel vrijheid. Je bent alleen aan het werk, dat geeft een vrij gevoel. De dankbaarheid van de cliënten en hun familie is voor mij een grote stimulans. Omdat jij er bent, komt er voor de familie en mantelzorgers een stuk rust. Mensen zeggen dat ook: "Ik ben zo blij dat jullie er zijn," hoor ik dan. Laatst zei zelfs iemand over ons team: "Ik hou van jullie." Bijzonder vind ik dat. Fijn als mensen ergens naartoe kunnen met hun vragen, dat er een oog van buitenaf meekijkt. Daardoor neem je ook een stukje spanning bij mantelzorgers weg."

"Als wijkverpleegkundige ben ik overstijgend bezig met de zorg, ik kan als ik straks klaar ben bijvoorbeeld gaan indiceren. Je komt dan als eerste bij de cliënt en maakt een inschatting van de zorg die nodig is. Door deze opleiding te volgen heb ik in mijn vak meer opties gekregen."

Voor de opleiding volgt Anita het traject hbo-v Waarde-vol onderwijs, waarbij ActiVite met andere zorgorganisaties een nieuwe manier van leren en zorg verlenen aanbiedt. "Ik vind het mooi dat ik leer met een andere blik naar zorg te kijken, meer van nu. De opleiding heeft een focus op gesprekstechnieken. Ik wil de cliënt echt leren kennen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden, en nu leer ik hoe dat moet."

"Ik ben blij met ActiVite als werkgever. Het is een grote organisatie die alle soorten zorg en specialisaties in huis heeft, je kunt altijd gespecialiseerde collega's inroepen als dat nodig is. Daarnaast is ActiVite secuur in de kwalificaties van geschoold personeel. Van andere organisaties hoor ik wel eens dat niveau 2-verzorgenden al taken doen waar ze niet bevoegd en bekwaam voor zijn. Dat zal bij ActiVite niet gebeuren, en dat vind ik fijn."