Marjolein en Rachel - wijkverpleegkundige en 3IG

Wijkverpleegkundige en Verzorgende 3IG in de thuiszorg

marjolein en rachel klein

"Je kunt zoveel voor iemand betekenen"

De één is wijkverpleegkundige niveau 5 en de ander verzorgende 3IG: Marjolein van Weldam en Rachel van Tongeren. Twee professionals met hart voor het vak, maar met andere accenten in taken en verantwoordelijkheden.

Marjolein: "Toen ik de opleiding HBO-V had afgerond, kwam ik eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis terecht. Ik kon echter niet aarden onder de TL-buizen op zo'n afdeling. Ik solliciteerde bij ActiVite en met mijn hbo-opleiding kon ik eigenlijk meteen aan de slag. Veel mensen weten niet wat het betekent om wijkverpleegkundige te zijn. Ze weten bijvoorbeeld niet dat je regelmatig als een soort regisseur om de tafel zit met alle mensen die een deel van de zorg voor de cliënt op zich nemen. Die verantwoordelijkheid voor dat hele proces maakt dit werk uitdagend en afwisselend."

Rachel: "Het fijne van deze taakverdeling is dat Marjolein de coördinatie en het overleg op zich neemt. Door haar goede voorbereiding van het dossier kan ik bij de cliënt meteen goed van start gaan. Als verzorgende 3IG houd ik me nog meer dan Marjolein bezig met de zorgtaken, waardoor ik veel contact heb met cliënten en hun mantelzorgers. Natuurlijk maak ik soms heftige dingen mee. Laatst nam ik afscheid van een cliënt van wie ik wist dat zij niet lang meer te leven had. Dat hakt er dan best even in. Aan de andere kant: je gaat daarna weer verder en de volgende ontmoeting kan zomaar luchtiger zijn. Er wordt ook veel gelachen in dit werk; dat mag ook wel eens gezegd worden."

Rachel: "Je moet gewoon sterk in je schoenen staan en flexibel zijn. Ik probeer altijd door de ogen van de cliënt te kijken. Goed te luisteren naar wat hij of zij wil, zodat de cliënt zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig thuis kan blijven wonen."

Marjolein: "Je bent doorgaans alleen op pad, dus je moet creatief zijn, snel schakelen en ook alleen durven handelen. Die zelfstandigheid vind ik heel aantrekkelijk aan de wijkverpleging." Rachel: "Op termijn zou ik best willen doorgroeien naar jouw rol, omdat die brede verantwoordelijkheid mij ook aanspreekt. Binnen ActiVite zijn daar ook mogelijkheden genoeg voor!"

Lees het verhaal van wijkverpleegkundigen in opleiding Tom en Rens

tom en rens landscape