Wie zorgt voor mij in Rietveld?

Mary Vonk is huiskamermedewerker in Rietveld

“Het bijzondere aan Rietveld is dat bewoners niet zitten opgesloten op een afdeling, ze kunnen alle kanten op. Ze kunnen door de tuin, waar we ook vogels hebben. Er is een winkeltje, een restaurant, een kapper…echt een dorpje. Het is net een soort CenterParcs, maar dan zonder zwembad."

Meer weten?
Rietveld is een locatie voor mensen met dementie in Alphen aan den Rijn.

“De locatie bestaat uit 19 woningen. Iedere woning heeft een eigen team, dus vaste gezichten. Dat is prettig voor de bewoners, die allemaal dementie hebben. Ze herkennen misschien niet altijd de verzorgende, maar wel de manier van doen. Als dat steeds hetzelfde is, zorgt dat voor rust in de groep. Daarnaast kennen de verzorgenden hierdoor ook de bewoners heel goed: ze weten niet alleen hoe ze graag benaderd willen worden, maar ook wat voor spel ze leuk vinden of wat ze graag op hun boterham willen.

Gezelligheid en veiligheid

Er is altijd in ieder geval een verzorgende in een woning, ondersteund door een extra verzorgende tijdens de drukke momenten. Daarnaast worden wij als huiskamermedewerkers ingezet als de verzorgenden denken dat daar behoefte voor is in een groep. Wij zorgen voor gezelligheid, maar ook voor rust, een gevoel van veiligheid in de groep. Ik vind dat heel veel collega’s heel lief zijn voor de bewoners. Er is veel liefdevolle aandacht. Mensen even aanraken, aankijken, vriendelijk praten, kijken of ze moe zijn want dat voelen ze zelf niet zo aan, vragen of ze iets te drinken hebben.

Ik vind het heel leuk om te zingen met de bewoners. Ik merk dat ook als mensen heel ver in hun dementie zijn, die oude liedjes gewoon nog meezingen. Er zijn boeken en cd’s en ik heb muziek op mijn telefoon, maar meestal zing ik gewoon voor me uit. Veel bewoners zingen dan lekker mee. Wat ook leuk is dat ik ’s morgens even een-op-een-aandacht kan geven aan een client. Samen naar de “supermarkt” en dan een kopje koffie in het restaurant. Die persoonlijke aandacht is echt fijn en belangrijk.”