Met Dorine Kuijpers heeft ActiVite een eigen Deskundige Infectiepreventie in huis. En dat is bijzonder voor een VVT-organisatie. “Het is enorm interessant om te weten wat mensen zoal met zich meedragen aan bacteriën en virussen. En vooral: wat kun je daarmee doen om ervoor te zorgen dat bewoners geen infecties oplopen en medewerkers gezond de deur uit gaan?”
Dorine studeerde af op de rol van de Deskundige Infectiepreventie in VVT-organisaties. “In de basis is het werk van een Deskundige Infectiepreventie in een ziekenhuis en in een verpleeghuis gelijk aan elkaar. Het verschil zit in de toepassing van de kennis. In een ziekenhuis verblijven patiënten tijdelijk, in een verpleeghuis wonen cliënten permanent. Hierdoor is er in een verpleeghuis meer sociale omgang tussen de bewoners en daardoor verlopen besmettingen anders. Daarnaast hebben bewoners van een verpleeghuis vanwege hun leeftijd en gezondheidstoestand een zwakker immuunsysteem, maar ze zijn over het algemeen iets minder bevattelijk voor bacteriën en virussen dan mensen die met een slechte gezondheid in het ziekenhuis liggen. Dan kun je je soms iets meer vrijheid veroorloven.”
Kwaliteit van leven tijdens een besmetting
“Waart er een lelijke bacterie rond in een verpleeghuis, dan maak je bijvoorbeeld andere afwegingen als het gaat om het isoleren van een bewoner om verdere besmetting te beperken. Wat is nodig om de kwaliteit van leven van de zieke bewoner te waarborgen en om tegelijkertijd medewerkers en andere bewoners te beschermen tegen besmetting? Zeker voor iemand met dementie kan het moeilijk te begrijpen zijn waarom isolatie nodig is. Dat kan zo’n maatregel extra lastig maken. Dat ActiVite hiervoor een eigen Deskundige Infectiepreventie heeft, is fijn. Op deze manier kunnen we beslissingen volledig afstemmen op de zorg in, en de bewoners van onze verpleeghuizen. En medewerkers hebben altijd een vraagbaak dichtbij. Dat is best uniek, want de meeste VVT-organisaties huren een externe Deskundige Infectiepreventie in en dan met name voor het opstellen van beleid en het uitvoeren van audits. Iemand die in dienst is bij de organisatie staat dichter op de praktijk en dat werkt toch anders.”
Meer dan alleen kietelen
“Corona heeft ons er allemaal weer aan herinnerd wat het belang is van goede hygiëne en infectiebestrijding. Wat kun je doen om een uitbraak met een infectieziekte te voorkomen of te beperken? We kijken voortdurend of er extra maatregelen of beschermende middelen voor onze medewerkers nodig zijn. Als je sterke virussen of bacteriën wilt bestrijden, is alleen een beetje ‘kietelen’ niet voldoende. Neem bijvoorbeeld het norovirus, beter bekend als buikgriep. Zeker in een verpleeghuis, waar mensen relatief dicht op elkaar leven, verspreidt dit besmettelijke virus zich makkelijk. Dan adviseer ik over de bestrijding hiervan, onder andere via extra schoonmaak. Daarbij bekijken we ook hoe de schoonmaak zo gezond mogelijk kan voor onze medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een spray van waterstofperoxide in plaats van het bijtende chloor. Dat werkt makkelijker én is prettiger. Als we een uitbraak van het norovirus met elkaar binnen een week onder controle hebben, dan geeft dat een voldaan gevoel.”