Met de uitdaging waar de zorg mee te maken heeft, kijken organisaties in de hele regio naar oplossingen. Eén daarvan is vergaande samenwerking, bijvoorbeeld met een centraal aanmeldpunt voor wijkzorg. In Nieuwkoop hebben ActiVite en WIJdezorg dat de afgelopen periode uitgeprobeerd, met succes.
Tijdens de pilot meldden huisartsen en transferverpleegkundigen uit het ziekenhuis nieuwe cliënten voor de thuiszorg aan via het centraal aanmeldpunt voor de regio Nieuwkoop. De wijkverpleegkundigen van ActiVite en WIJdezorg verdeelden zelf deze cliënten over de wijkteams, kijken waar nog ruimte is binnen de teams of verlenen samen de zorg vanuit de verschillende organisaties. Door beter en efficiënter samen te werken Zo hoeven ze minder vaak cliënten af te wijzen. “Sinds we op deze manier werken, hebben we geen nee meer hoeven te verkopen.”
Nieuw inzicht door de pilot
“Nieuwkoop was een geschikte regio om deze pilot te starten,” vertelt WIJdezorg-bestuurder Marian van Roosmalen. “Er zijn hier maar twee thuiszorgaanbieders actief, zodat we op kleine schaal konden uitproberen hoe zo’n samenwerking zou gaan.” Anne Veldhof, bestuurder bij ActiVite: “We geloven in deze manier van samenwerken en hopen dat dit navolging krijgt in heel de regio Zuid-Holland Noord. Deze pilot heeft ons veel inzicht gegeven in de uitdagingen die dat geeft.”
Uitdagingen
Een van de uitdagingen waar de wijkteams in de pilot mee te maken kregen, waren de verschillende werkwijzen van ActiVite en WIJdezorg. Ruth van der Esch, regiodirecteur bij ActiVite, zegt hierover: “Een van de conclusies van de pilot is dat het belangrijk is die processen goed af te stemmen, en daar het hele team bij te betrekken. Je moet daar echt in investeren.” “Dat geldt ook voor afspraken over wat we wel en niet doen,” vult Joke Dijkstra aan, directeur zorg bij WIJdezorg. “We willen allemaal dat de professionele zorg komt bij de mensen die dit het hardste nodig hebben. Daarom werkten we in de pilot met een 5-stappen model dat daar kaders voor gaf. Dit zorgde ervoor dat we ook op dat vlak op één lijn kwamen.”
Enthousiaste reacties
De wijkverpleegkundigen zijn enthousiast: “We hebben een beter inzicht gekregen in wat er speelt in de wijk. Daarbij is mijn werk dynamischer geworden.” Ook verwijzers zijn te spreken over het centraal aanmeldpunt. Marco Knetsch, transferverpleegkundige in het Alrijne Ziekenhuis: “Het is voor ons vaak een grote uitdaging om de thuiszorg voor een patiënt rond te krijgen. Soms betekent dit dat de patiënt zelfs langer in het ziekenhuis moet blijven. Sinds de start van het centrale aanmeldpunt zijn in de regio Nieuwkoop alle aanmeldingen gelukt. Dus wij zijn heel blij met deze samenwerking.”
Op de foto de evaluatiebijeenkomst met alle betrokkenen, rechts de wijkverpleegkundigen van ActiVite en WIJdezorg die deze pilot mede tot een succes hebben gemaakt