Eerste Geneeskundige voor ActiVite

ActiVite heeft sinds deze week een Eerste Geneeskundige benoemd. Marian Grondman is in deze functie verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken op medisch gebied. Met het creëren van deze positie zet ActiVite een stap voorwaarts in de professionalisering van de ouderenzorg.

Marian Grondman is geen onbekende voor de organisatie: al jaren werkte zij als Specialist Ouderengeneeskunde binnen de medische dienst van ActiVite, die bestaat uit Specialisten Ouderengeneeskunde, Verpleegkundig Specialisten en Basisartsen. Marian: “In mijn nieuwe functie ga ik onze medische dienst vakinhoudelijk aansturen en vertegenwoordig ik de dienst binnen en buiten de organisatie. Ik val daarmee direct onder de voorzitter van de Raad van Bestuur en ben voor haar gesprekspartner als het gaat om medische onderwerpen.”

 

Snel schakelen

Anne Veldhof, voorzitter van de Raad van Bestuur bij ActiVite, is enthousiast over de nieuwe positie: “We zijn heel blij dat Marian met al haar kennis en ervaring ervoor heeft gekozen om terug te keren naar ActiVite om deze belangrijke rol te vervullen. De Eerste Geneeskundige kan vanuit een unieke positie met een brede blik onze zorg aan mensen in hun laatste fase verder verbeteren.” Ook Grondman zelf ziet de voordelen van deze nieuwe functie: “Je kunt gewoon sneller schakelen als dat nodig is, bijvoorbeeld met de visie op corona of als we een mening moeten vormen over de situatie in een groepswoning waar problemen zijn. Zo kunnen we met elkaar de zorg verder professionaliseren.”

Breed beeld

Dat ActiVite deze functie heeft gecreëerd, is in lijn met de visie op zorg aan ouderen en kwetsbare mensen. Grondman: “We zijn begonnen om alleen dokter te zijn voor de bewoners met dementie, andere bewoners hielden hun eigen huisarts. Maar het was een wens om ook de bewoners die met een lichamelijke zorgvraag zijn opgenomen, onder onze hoede te nemen. Onlangs is dat gebeurd, zodat we nu vanuit verschillende disciplines, in één team, ook deze bewoners kunnen ondersteunen. Het is dus extra prettig dat ik mijn collega’s in deze fase hierbij kan ondersteunen.”

Voeten in de klei

Ondanks dat Grondman een meer sturende rol krijgt in haar nieuwe functie, wil ze het contact met cliënten niet kwijt: “Als je zelf mensen blijft behandelen, voel je veel beter welke zaken niet goed lopen dan wanneer iemand het je vertelt. Daarnaast heb ik er veel plezier in; de meer complexe situaties, dat samen zoeken met de familie en de bewoner, dat maatwerk bieden, problemen en wensen samen aanpakken. Met als uiteindelijke doel dat iemand ‘mooi’ kan sterven: dat de familie en de cliënt er vrede mee heeft. Ik zoek altijd naar wat de cliënt graag wil, met het oog op zijn of haar leven, maar óók met het oog op het sterven.”

Bekijk ook:

Meer nieuws