Vanaf nu is het mogelijk om chemotherapie behalve in het ziekenhuis, ook thuis te krijgen. Mevrouw Arendse (79) uit Koudekerk kreeg vandaag als eerste cliënt chemotherapie in de thuisomgeving. Zij is onder behandeling voor bloedkanker in Alrijne ziekenhuis, maar krijgt hiervoor vanaf nu thuis injecties door het oncologieteam van ActiVite.
Patiënten die bloedkanker hebben, krijgen hiervoor behandelingen met (chemo)injecties. Ze moeten hiervoor tijdens de kuur steeds naar het ziekenhuis komen. In totaal ongeveer veertig keer in anderhalf jaar. Het gaat vaak om ouderen met een kwetsbare gezondheid voor wie de reis naar het ziekenhuis vermoeiend is en veel tijd kost. Ze hebben daarnaast vaak een mantelzorger, taxi of zelfs ambulance nodig om hen heen en weer te brengen. Mevrouw Arendse: “Als je ziek bent en ook nog eens last hebt van bijwerkingen, dan is het wel heel fijn als je gewoon thuis je behandeling kunt krijgen.”
Een stuk draaglijker
Chemotherapie thuis is een samenwerking tussen ActiVite en het Alrijne Ziekenhuis en financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Alrijne Zorggroep en Zorg en Zekerheid sloten eind vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst waardoor het mogelijk wordt om in de toekomst voor meer inwoners van Zuid-Holland Noord de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment te realiseren. Het idee achter deze pilot is dat cliënten oncologische zorg zoals behandelingen met chemotherapie vaker thuis kunnen ontvangen. “We zijn blij dat we op deze manier de behandeling voor hen een stuk draaglijker kunnen maken,” zegt Heleen van Ruiten, projectleider namens Alrijne. Alrijne houdt de regie en monitort de behandeling. Als mensen toch hun behandeling in het ziekenhuis willen krijgen, dan kan dat overigens ook.
Veilige zorg
ActiVite heeft alle vertrouwen in chemotherapie thuis. Oncologieverpleegkundige Bibi Muller vertelt: “Mijn collega’s en ik hebben allemaal de opleiding oncologieverpleegkundige gedaan en daarbij vooral ziekenhuiservaring opgedaan. Daardoor zijn we nu goed in staat om de behandeling veilig thuis te geven.” Maar heb je dan al die kennis nodig voor het zetten van een prik? “Een chemo-injectie zetten is niet zo anders dan een andere injectie. Het ingewikkelde is juist het traject eromheen en de kennis die je dáárvoor nodig hebt. Je moet alert zijn op eventuele bijwerkingen en als dingen niet goed gaan, moet je erop kunnen handelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met onze allround kennis veilig naar huis-verplaatste zorg kunnen bieden.”
Alle vertrouwen
En mevrouw Arendse? Die is alleen maar opgelucht: “Het scheelt me veel tijd omdat ik thuis kan blijven. Zelfs de injectiespuiten worden door de apotheek bij mij thuis geleverd. Daarnaast heb ik alle vertrouwen in de wijkverpleegkundige.”