Heeft u na een behandeling in het ziekenhuis een drain in uw buikholte gekregen? Ons medisch verpleegkundig team komt bij u thuis om u te ondersteunen bij de verzorging van uw drain.
Soorten drains
U kunt om verschillende redenen een drain krijgen.
Abcesdrainage: Een holte in de buik is gevuld met pus door een infectie. De drain zorgt dat het pus afgevoerd wordt waardoor de infectie zal genezen.
Ascitesdrainage: U heeft een overtollige productie van vocht in de buikholte. Dat noemen we ascites. I krijgt een drain als uw lichaam niet in staat is om dit vocht op natuurlijke wijze af te voeren. De drain zal het vocht afgevoeren.
Galwegdrainage (PTC-drain): Uw lichaam is niet in staat om goed het gal af te voeren vanuit de lever naar de darmen. De drain neemt deze functie (tijdelijk) over.
Nierdrainage (nefrostomie): U heeft een drain in de nier gekregen omdat de doorgang van de nier naar de blaas is geblokkeerd. De drain zorgt ervoor dat uw urine vanuit de nier afloopt naar buiten in een opvangzak.
Dit doen onze verpleegkundigen voor u
We bekijken, verzorgen en verschonen van de insteekopening(en);
We vervangen van de opvangzakken;
We controleren dagelijks of het vocht nog voldoende kan aflopen;
We bestellen van de benodigde materialen;
We houden uw (toename van) pijnklachten en temperatuur in de gaten;
Als het nodig is, spuiten we de drain door op verzoek van de behandelend specialist.
Goed om te weten
Heeft u problemen met het drainagesysteem of krijgt u pijn of koorts, neem dan direct contact op met de verpleegkundige van het specialistenteam of met uw behandelend specialist in het ziekenhuis.
Heeft u een vraag voor ons specialistenteam?
Het specialistenteam is 24 uur per dag bereikbaar voor cliënten