Heeft u in het ziekenhuis een thoraxdrain gekregen om zo vocht of lucht uit uw borstholte te halen? Ons medisch verpleegkundig team komt bij u thuis om u te ondersteunen bij de verzorging van uw drain.
Dit doet thoraxdrainage
U heeft thoraxdrainage gekregen omdat: – er een grotere hoeveelheid vocht zit tussen uw longvliezen. Dit noemen we pleuravocht. – er lucht zit tussen uw longvliezen. Dit noemen we dit een pneumothorax of klaplong.
Normaal gesproken zit er een dun laagje vocht in de borstholte. Dit zorgt ervoor dat de long stevig tegen de borstwand aan zit. Heeft u teveel lucht of vocht in uw borstholte, dan kan uw long zich niet goed vullen met uw adem. Hierdoor kunt u zich benauwd voelen.
Door de drain loopt het teveel aan lucht of vocht weg. Dat geeft verlichting van het benauwde gevoel.
Dit doen onze verpleegkundigen voor u
We bekijken, verzorgen en verschonen van de insteekopening(en);
We vervangen de de drainagepot(ten);
We controleren dagelijks of het vocht nog voldoende kan aflopen;
We bestellen van de benodigde materialen;
We houden in de gaten of u last krijgt van subcutaan emfyseem; ofwel van een ophoping van lucht onder de huid;
We bekijken hoe het gaat met uw (toename van) pijnklachten en benauwdheid
Goed om te weten
De ingebrachte drain kan mogelijk pijnklachten geven, zeker net na het plaatsen. Neem hiervoor met regelmaat de pijnstilling in die uw specialist u heeft voorgeschreven.
Heeft u problemen met het drainagesysteem of krijgt u pijn of koorts, neem dan direct contact op met de verpleegkundige van het specialistenteam of met uw behandelend specialist in het ziekenhuis.
Heeft u een vraag voor ons specialistenteam?
Het specialistenteam is 24 uur per dag bereikbaar voor cliënten