Dana (28) is verpleegkundige in opleiding bij ActiVite. In februari 2023 startte ze de hbo-verpleegkunde opleiding via Waardevol Vernieuwend Onderwijs. Inmiddels is ze twee jaar onderweg en zijn we benieuwd naar haar ervaring tot nu toe.
Waarom koos je voor de opleiding hbo-verpleegkunde?
“Ik heb jarenlang in de zorg gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Ik vond dat werk geweldig en ben uiteindelijk doorgegroeid tot persoonlijk begeleider. Toch voelde ik de behoefte om me verder te verdiepen in het medische aspect van de zorg. Tijdens nachtdiensten werd wel eens specialistische zorg ingeschakeld om bijvoorbeeld een morfinepomp aan te sluiten. Zo kwam ik in aanraking met ActiVite en ontstond mijn interesse in verpleegkundige handelingen. Ik ben me gaan oriënteren en kwam ik uit bij de opleiding hbo-verpleegkunde aan het Windesheim.”
Hoe ervaar je de studie tot nu toe?
“Dat was behoorlijk wennen. Ik kwam uit het traditionele onderwijs, waarin alles gestructureerd was. Hier wordt er juist veel zelfstandigheid verwacht. In het begin vond ik dat lastig, maar inmiddels begrijp ik waarom. Je leert zelf op zoek te gaan naar informatie en ontwikkelt competenties die belangrijk zijn voor een hbo-zorgprofessional. Het draait niet alleen om kennis, maar ook om kritisch nadenken en verbanden leggen.”
Wat is er dan zo anders aan deze manier van leren?
“We hebben geen traditionele lessen of een vaste klas, maar werken in een leergemeenschap. Dit betekent dat studenten met verschillende ervaringsniveaus samenwerken. Ik kan bijvoorbeeld vragen stellen aan mensen die al verder zijn in de opleiding, en andersom kan ik mijn ervaringen delen. Dat vind ik heel waardevol. Er zijn geen vaste theorielessen, maar als je ergens vastloopt, zijn er docenten die je kunnen begeleiden. Zelfstudie en initiatief nemen zijn hierbij essentieel.”
Hoe leer je dan de medische handelingen?
“Dat gebeurt veel in de praktijk. Je plant bijvoorbeeld zelf in wanneer je met een collega wilt meelopen om een bepaalde handeling te oefenen. Daarnaast hebben we een online leeromgeving waarin je theoretische kennis opdoet en toetsen maakt. Maar het gaat niet alleen om het aanleren van ‘het kunstje’, dat kan uiteindelijk iedereen. Je moet ook begrijpen waarom je iets doet. Bij insuline prikken bijvoorbeeld: wat is diabetes, waarom heeft iemand insuline nodig, en welke risico’s zijn eraan verbonden? Dit moet je kunnen onderbouwen en uitleggen.”
Twee jaar onderweg, zou je opnieuw voor deze opleiding kiezen?
“Ondanks dat het een grote omschakeling was en ik veel behoefte heb aan structuur, zou ik deze opleiding zeker opnieuw kiezen. Natuurlijk is het wel veel, maar de opleiding biedt veel vrijheid en is relatief goed te combineren met werk en privé. Ik kan mijn hypotheek betalen, heb een sociaal leven en ontwikkel me tegelijkertijd als professional. Traditioneel onderwijs, met hele dagen in de collegebanken, zou voor mij minder geschikt zijn geweest.”
Weet je al wat je hierna wilt gaan doen?
“Ik wil me graag specialiseren als palliatief verpleegkundige. Misschien wil ik tijdens mijn studie nog een uitstapje maken naar het ziekenhuis, om daar ook eens van te proeven en om meer ervaring op te doen. Maar uiteindelijk trekt de thuiszorg me enorm. Mensen zijn zó leuk. Je komt bij mensen thuis, bouwt een band op en kunt echt iets betekenen voor iemand. Ik vind het mooi om bij te dragen aan hun kwaliteit van leven en een stukje eenzaamheidsbestrijding.”
Waarom trekt juist de thuiszorg je zo aan?
“In de wijk kom je zoveel verschillende casussen tegen. Je ziet ook steeds meer complexiteit in de thuiszorg. Er spelen zoveel dingen op zorggebied. Dingen die anders kunnen, maar echt nog in de kinderschoenen staan. Binnen de leergemeenschap besteden we daar veel aandacht aan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iemand gezond en fijn thuis kan blijven wonen? Dat de mantelzorgers niet overbelast raken? Dat is een prachtige uitdaging. En wat dit werk misschien wel het mooiste maakt: je bent heel vrij om jezelf te zijn.”
Raad je de opleiding aan anderen aan?
“Zeker, maar wel met de kanttekening dat je veel verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen leerproces. Als je zelfstandigheid en flexibiliteit prettig vindt, dan is deze opleiding een mooie kans. De leergemeenschap is ontzettend waardevol; je leert zoveel van elkaar. Het is pittig, maar absoluut de moeite waard!”
Dit interview is afgenomen voor het opleidingstraject van Waardevol Vernieuwend Onderwijs.