Succesvolle pilot samenwerking GGZ en thuiszorg in Leiden  

Het klinkt misschien heel logisch, dat thuiszorgteams bij nieuwe cliënten op de hoogte zijn van psychiatrische klachten. Helaas is dat in de praktijk heel anders, met soms risicovolle situaties tot gevolg. Daarom zijn de wijkteams van ActiVite, Libertas Leiden en GGZ Rivierduinen een pilot gestart die de samenwerking moet verbeteren in de binnenstad van Leiden. Met succes.   

Marjolein van Weldam is wijkverpleegkundige bij ActiVite: “Ik herinner me een situatie bij een cliënt die zichzelf had aangemeld voor thuiszorg. Ik pakte dat op, zonder dat ik zijn achtergrond wist. Later hoorde ik dat GGZ Rivierduinen deze meneer ook begeleidde, maar dat de betrokken behandelaren vanwege zijn agressieve gedrag liever niet alleen bij hem naar binnen gingen. Inmiddels kwamen mijn collega’s en ik daar al weken over de vloer, zonder dat we dit wisten.” 

Beter samenwerken en meer informatie delen is dus nodig. Maar dat blijkt in de praktijk ingewikkeld. Wijkverpleegkundige Mylou Roos van Libertas Leiden: “Vroeger was het zo dat maar één zorgverlener per cliënt kosten in rekening mocht brengen. Daardoor was het ondenkbaar dat je met verschillende organisaties casuïstiek zou delen. Gelukkig is dat nu veranderd, waardoor we dit makkelijker kunnen organiseren. Toch blijkt het in de praktijk nog echt wel lastig om over de schotten van de eigen organisatie en systemen heen te kijken. We nemen kleine stapjes.” 

In de pilot komen de wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie, medewerkers van psychiatrisch wijkteam en het sociaal wijkteam van de gemeente iedere zes weken bij elkaar. Marjolein: “Er is een stukje casuïstiekbespreking en scholing over elkaars vakgebied en werkwijze. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat we elkaar in de wijk veel beter weten te vinden, met vaste aanspreekpunten met wie we laagdrempelig kunnen overleggen.” 

“We zien in de wijk steeds meer cliënten met psychiatrische klachten,” vertelt Mylou. “Rivierduinen is aangesloten, maar kan soms geen thuisbegeleiding meer bieden en de eis voor opname is heel hoog.” Marjolein: “In een stabiele situatie schalen de casemanagers psychiatrie het aantal bezoeken af. Soms gaat het dan weer mis. Omdat wij als wijkverpleging wel veel bij zo’n cliënt blijven komen, is het goed als we weten wat Rivierduinen bijvoorbeeld adviseert over een benaderingswijze.” Sarah van Eyk, psychiatrisch hulpverlener bij GGZ Rivierduinen: “Mylou en Marjolein weten dankzij de samenwerking steeds beter waar ze kunnen aankloppen als zij problemen signaleren. Alleen al daarom is deze pilot heel belangrijk en zijn we blij dat het zo goed loopt.” 

Bekijk ook:

Meer nieuws