Dat corona ook van de zorg grote flexibiliteit eiste, mag voor iedereen duidelijk zijn. Met veel aandacht en kennis vertaalde ons coronateam keer op keer het geldende beleid naar de situatie van ActiVite en haar cliënten. Wat we konden doen, deden we. Daarom realiseerde ActiVite afgelopen december een eigen testlocatie en gingen we in dezelfde maand, na onze cliënten, ook onze collega’s boosteren tegen het virus. Manager Jelma Benus was ceremoniemeester en blikt met ons terug.
“Eind november werd duidelijk dat instellingen met een eigen medische dienst hun eigen medewerkers de boosterprik mochten gaan geven. Zo konden we met elkaar de GGD ontlasten en de zorg sneller beschermen. Aanvankelijk waren we wat terughoudend, want moet je je als werkgever wel bemoeien met het medische verhaal van je collega’s? Maar toen het hoofd van onze regionale GGD ons vroeg te helpen en het duidelijk werd dat de zorg in tegenstelling tot bij de eerdere vaccinaties dit keer geen voorrang zou krijgen, hebben we toch besloten te gaan beginnen. We wilden onze medewerkers zo snel mogelijk nóg beter beschermen en hadden ook echt het idee dat mensen erop zaten te wachten.”
Energie
“Ik vond het meteen een heel leuk project. Aan de ene kant vakinhoudelijk: nadenken over een logische route per priklocatie, dat proces zo efficiënt mogelijk inrichten… anderzijds werd ik heel blij van de energie die het veroorzaakte. Toen we onze cliënten gingen boosteren, konden we dat gewoon meenemen in de dagelijkse zorg. Maar bij het vaccineren van medewerkers lag dat anders, dat valt buiten ons normale werk. Dus was ons doel om zo weinig mogelijk collega’s uit het proces te halen. En dat is gelukt, ook omdat zoveel mensen buiten werktijden bereid waren om te komen. We kregen ondersteuning van de afdeling facilitair, voor de routes en om de locaties af te zetten. De apotheek leende ons koelboxen uit en hielp ons met het afvoeren van materialen en met instructies voor de prikkers en optrekkers, die de prik voorbereiden. Teammanagers zorgden dat er wat lekkers was voor het team als ze op die locatie kwamen prikken. Ik vond het bijzonder om zoveel steun van mijn collega’s te ervaren.”
Veilig de kerst in
Jelma kijkt terug op een bijzondere tijd: “In twaalf dagen hebben we ongeveer 1900 mensen kunnen vaccineren. Het was koud, het was donker en het was vlak voor de kerst. Doordat niet alle collega’s gebruik wilden maken van de mogelijkheid om zich te laten boosteren, konden we zelfs mensen buiten de organisatie vaccineren. Eerst degenen die dat medisch hard nodig hadden, en op de laatste dag zelfs de mensen die rondom Rietveld wonen. Het gevoel was ook: dit is het laatste stukje van de crisis, hierna kunnen we in ieder geval veilig de kerst in. Daardoor was de sfeer heel bijzonder.”