Hij werkt al 24 jaar bij ActiVite. 10 jaar in de wijk, daarna was er de behoefte aan specialisatie. “Je wil je als mens toch blijven ontwikkelen.” Youcef Boukhedmi ging de kant op van een Technisch Thuiszorgteam en palliatieve zorg. Het trekt hem om juist in die laatste fase iets te betekenen voor mensen, om dat goed te begeleiden. Nu is hij één van de 12 collega’s binnen ActiVite die geschoold is om cliënten met nierfalen thuis te dialyseren.
Youcef: “Deze cliënten krijgen eerst een training in het ziekenhuis. Hoe dialyseer je? Zodra dat lukt en ze zijn thuis, komen wij in beeld voor ondersteuning, begeleiding en controle.” Cliënten zijn vaak opgelucht, dat meer thuis kan. Los van dat het een noodzaak is -de zorg in het ziekenhuis wordt steeds duurder- is die thuisomgeving ook veilig. Youcef: “Voor veel cliënten is het mentaal en fysiek zwaar om 24/7 afhankelijk te zijn van een apparaat. Daarom is het wel heel fijn dat het thuis kan. In hun eigen omgeving. Ik denk dat dat wel bijdraagt aan een beetje geluk.”
Schoon bloed
De thuisdialyse is een zogeheten peritoneale dialyse en maakt het bloed schoon, omdat de nieren dat niet goed meer doen. Er wordt een speciale vloeistof in de buikholte gebracht via een slangetje. Deze vloeistof helpt om afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te halen. Na een tijdje wordt de vloeistof, nu vol met die afvalstoffen, uit de buik gehaald en vervangen door nieuwe vloeistof. Zo blijft het bloed dus schoon. Het gebeurt op twee manieren. Bij CAPD, wat staat voor Continue Ambulante Peritoneale Dialyse, geeft Youcef vier keer per dag de dialyse handmatig. “Op dit moment doen we dit bij twee cliënten. Zakje in, zakje uit. Dat gebeurt via een katheter in de buik.”
Ook ’s nachts
De andere manier is APD: Automatische Peritoneale Dialyse. Dan verloopt de dialyse via een machine die ’s avonds wordt aangesloten voor een continue dialyse gedurende de nacht. “Iedere ochtend wordt het apparaat opgebouwd om in de avond en nacht te kunnen gebruiken: de vier cliënten die we op deze manier behandelen, dialyseren dus ’s nachts. Alle gegevens in de machine worden direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar kijken ze dus ook mee, of alles goed gaat.”
Grote verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid is groot. Youcef: “Ik hou bloeddruk en gewicht in de gaten, oedeem in de voeten, enkels en benen. Of de vloeistof die uit het lichaam komt, helder van kleur is. Elke verandering kan van levensbelang zijn. Het is ook heel belangrijk dat we de huidpoort goed controleren, of die er goed en rustig uitziet. Dus de plek in de buik waar de katheter in gaat. Is die rood of ontstoken, dan moet er meteen worden gehandeld. Ik stuur dan een foto van de huispoort naar de dialyse afdeling. Of ik bel meteen het ziekenhuis.”
De juiste zorg op de juiste plek
Thuisdialyse is een voorbeeld van ziekenhuisverplaatste zorg die ActiVite biedt. We ontlasten hiermee het ziekenhuis, waarmee we een bijdrage leveren aan het verkorten van de wachttijden. Ook heeft ziekenhuisverplaatste zorg een positieve invloed op het leven van onze cliënten omdat zij minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Maar vooral dragen we zo bij aan wat we belangrijk vinden: de juiste zorg op de juiste plek.