Toolkit helpt verpleeghuizen slim incontinentiemateriaal in te voeren

Slim incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verbeteren, daar zijn zowel onderzoekers als zorgmedewerkers het over eens. Toch blijken er nogal wat hobbels genomen te moeten worden vóórdat zorgorganisaties hier blijvend mee gaan werken. “Waarom is dat?” vroegen verschillende VVT-organisaties in de regio zich af. ActiVite onderzocht het en deelt de geleerde lessen nu in de ‘Toolkit slim incontinentiemateriaal’, die vandaag wordt gepresenteerd.

Regionale VVT-organisaties ActiVite, DSV | verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz zijn volop aan het innoveren in de zorg. Met elkaar trekken zij op in het project ‘samen innoveren en slim organiseren’, gefinancierd door Zorg en Zekerheid. Sr. Innovatie-adviseur Kitty de Jong is nauw betrokken bij deze samenwerking. Zij vertelt: “Iedere betrokken organisatie heeft een (technologische) innovatie uitgeprobeerd, waarbij ActiVite heeft gekozen voor slim incontinentiemateriaal van Abena.”

Waarom slim incontinentiemateriaal? 

“Incontinentie en dementie gaan vaak samen”, vertelt toenmalig programmamanager Benno Broekhuizen. “Dan kan het gebeuren dat bewoners niet tijdig of op de verkeerde momenten verschoond worden, omdat ze het niet goed kunnen aangeven. ‘s Nachts worden deze bewoners gestoord in hun slaap als zorgmedewerkers hun incontinentiemateriaal komen checken. Uit voorzorg, om doorlekken te voorkomen. Een bewoner die daardoor niet goed uitgerust wakker wordt, kan ook problemen overdag ondervinden. Al deze overwegingen bij elkaar maakten ons geïnteresseerd in slim incontinentiemateriaal. Met als belangrijkste doel: bijdragen aan het welbevinden van bewoners.”  

De toolkit

In de toolkit deelt ActiVite tot in detail de ervaringen en lessons learned tijdens het werken met slim incontinentiemateriaal. De kit bevat een set aan handige documenten die zorgorganisaties als basis kunnen gebruiken om de eigen aanpak vorm te geven. Met als doel dat zij niet opnieuw het wiel uit hoeven te vinden, of zij nu voor dezelfde aanbieder kiezen of voor een andere. Kitty de Jong: “Deze toolkit is opgebouwd rondom de vraag hoe je zo’n project opbouwt vanuit organisatieperspectief. De informatie die de leverancier geeft, hoe uitgebreid en mooi soms ook, sluit niet altijd optimaal aan bij wat je als organisatie nodig hebt. Het is een kijkje in de keuken: wij willen de kennis die wij hebben opgedaan niet verloren laten gaan of op de plank laten liggen. En we zouden het fijn vinden als andere organisaties dat ook zouden doen.” 

 

Bekijk ook:

Meer nieuws