Zorg bij dementie
Dementie kan heel complex zijn. Voor degene die dementie heeft, maar ook voor zijn of haar mantelzorger(s). Het aantal mensen met dementie neemt alleen maar toe. Daarom heeft ActiVite zich gespecialiseerd in de zorg rond deze ziekte. Onze gespecialiseerde casemanagers dementie bieden ondersteuning, denken mee en wijzen mensen met dementie en hun naasten de weg in de wereld van zorg.
Wat maakt dementie complex?
Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Ook de snelheid waarmee iemand achteruit gaat kan enorm verschillen. In het begin vallen meestal de geheugenproblemen op. Later kan iemand ook veranderen van gedrag en karakter. Dat kan voor moeilijke situaties zorgen, zowel voor degene met dementie als voor zijn of haar omgeving. Dementie raakt aan het hele leven – en dat bij iedereen op een andere manier.
Onze casemanagers ondersteunen en zorgen voor rust
Onze casemanagers dementie hebben veel kennis over dementie. Zij ondersteunen u graag in het hele proces dat dementie met zich meebrengt. Vanaf het moment van de diagnose en tijdens het verdere verloop van de ziekte. Dit doen zij door:
- in kaart te brengen welke zorg u nodig heeft en vervolgens de zorg te bieden die bij u past;
- advies en voorlichting te geven;
- u te helpen bij praktische kwesties en regelzaken;
- emotionele steun te geven, bijvoorbeeld wanneer u worstelt met verdriet of overbelasting;
- sociale ondersteuning te bieden, zodat u (opnieuw) onder de mensen komt.
Met deze hulp voelen veel mensen zich gesteund. En het geeft rust dat er zaken uit handen genomen worden.
Thuisbegeleiding bij dementie
Veel mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Soms is extra begeleiding nodig om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen met dementie. Onze thuisbegeleiders kunnen dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door het:
- bieden van structuur in de dag;
- leren omgaan met de beperkingen die het gevolg zijn van dementie;
- continueren of terugvinden van structuur in het huishouden;
- meedenken over veiligheid in en om het huis;
- begeleiden naar dagbesteding zoals het Ontmoetingscentrum;
- ontlasten van de mantelzorger door de zorg voor degene met dementie even uit handen te nemen.
Fijne dagbesteding in onze Ontmoetingscentra
Bij een Ontmoetingscentrum komen mensen met dementie samen voor dagbesteding, ofwel: gezelligheid, begeleiding en lekker bezig blijven. Voor mantelzorgers betekent dit een dagje ontzorgen. Lees hier meer over onze Ontmoetingscentra.
Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers
Zorgen voor een partner of naaste met dementie kan zwaar zijn. Daarom hebben we ook oog voor hun mantelzorgers. Zij kunnen bij ons een online cursus volgen met adviezen en praktische tips voor mantelzorgers, we organiseren de Vakantiecursusweek waar zij samen met hun partner met dementie naartoe kunnen, staan onze casemanagers voor hen klaar en bieden we de mogelijkheid om de partner met dementie bij ons te laten logeren. Wij nemen dan de zorg voor de partner over zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Meer over hulp en ondersteuning voor mantelzorgers.
Samenwerken in het Expertisecentrum Dementie
Wij geloven in de kracht van samen. Daarom investeren we met zorgorganisaties Topaz, WIJdezorg en Marente in betere kennis over dementie bij onszelf en onze partners. Dat doen we in het Expertisecentrum Dementie. Met elkaar zorgen er voor dat zorgprofessionals in de regio meer weten over geheugenproblemen en de behandeling ervan. We delen kennis, doen mee aan onderzoek en ontwikkelen nieuwe diensten. Hiermee willen we de kwaliteit van leven van mensen met dementie (en hun mantelzorgers) verbeteren en hun zorg, begeleiding en behandeling nog professioneler maken.