Eindelijk een realtime verbinding met de medicatielijst van de apotheek, daar heeft de medicatie controle-app voor gezorgd. Projectleider Maaike den Heijer is enthousiast: “Er was altijd veel gedoe rondom die toedienlijsten. Ze waren er niet of ze waren niet compleet of niet aangepast aan de laatste wijziging. Nu we ze live kunnen bekijken maakt dat het werk makkelijker en veiliger.”
“Medicatie uitdelen is geen moeilijke, maar wel een risicovolle handeling. Daarom luisteren die toedienlijsten ook zo nauw. Dat we die nu altijd up-to-date hebben is geweldig. Daarnaast heeft de app als extra functie dat de dubbele controle beter te realiseren is. Bij risicovolle medicatie moet de zorgmedewerker de medicatie voor het toedienen namelijk altijd laten checken bij een collega. Maar omdat collega’s in de wijk alleen hun route lopen, is dat vaak praktisch lastig te realiseren. Deze app biedt je de mogelijkheid al je collega’s een pop-up bericht te sturen met het verzoek even met je mee te kijken. De collega die even tijd heeft, kijkt online mee en geeft akkoord en de melding verdwijnt voor de rest van het team.”
Bewustwording
Prachtige bijvangst aan de nieuwe manier van werken is de grotere bewustwording van de verantwoordelijkheid die medewerkers hebben bij het toedienen van medicatie. Maaike: “Omdat collega’s het af moeten vinken als ze medicatie hebben gegeven, zien we ook sneller wanneer dit niet is gedaan. Het systeem geeft dan een melding. Dit heeft het bewustzijn hierover echt vergroot en ik krijg sinds de invoering van de app ook meer inhoudelijke vragen over medicatie of over ons beleid rondom medicatie. Dat zegt wel wat, vind ik.”
Samenwerken
“De relatie met de apotheek is door deze nieuwe werkwijze nieuw leven ingeblazen, en de samenwerking is een stuk verbeterd. We kunnen met veel apotheken veilig via de app communiceren en bij sommige apotheken kunnen we ook medicatie bijbestellen als de cliënt dat zelf niet kan.” De medicatie controle-app wordt nu over de verschillende thuiszorgteams van ActiVite uitgerold. Maaike: “In 2021 zijn alle teams in Leiderdorp, Alphen aan de Rijn, Kaag & Braassem en Duin & Bollen met de app gestart. Dit jaar zullen ook de teams in Leiden en Amstelveen ermee gaan werken. Met uiteindelijk als doel een zo hoog mogelijke medicatieveiligheid.”