Dit najaar komt het Expertisecentrum Dementie, waarin zorgorganisaties ActiVite en Topaz samen optrekken, met een uniek concept: Beter Thuis met Dementie. Dit is een vakantieweek voor stellen van wie een van de partners onlangs de diagnose dementie kreeg. Tijdens deze midweek leren zes stellen van experts en elkaar hoe ze goed voorbereid de toekomst kunnen ingaan.
Marijke van Haeften is Programmamanager Dementie bij ActiVite. Samen met de collega’s van Topaz is zij de afgelopen maanden bezig geweest om dit project van de grond te krijgen. Marijke: “Mensen die kortgeleden te horen hebben gekregen dat ze dementie hebben, kunnen zich voor deze midweek opgeven. Ze gaan dan met hun partner naar een groepsaccommodatie in Koudekerk aan den Rijn, een prachtige plek midden in de natuur. We bieden daar een programma aan waarin het leren omgaan met de ziekte centraal staat, en waarin ook tijd is voor ontmoeting met lotgenoten en ruimte om de diagnose te verwerken. In de praktijk betekent dat informatieve workshops, groepssessies en leuke dingen doen met elkaar.”
Een grote uitdaging voor het Expertisecentrum Dementie was om dit vernieuwende concept financieel rond te krijgen. Marijke: “Het concept komt uit Australië en is door de Rotterdamse zorgorganisatie Laurens in Nederland geïntroduceerd. We konden dus goed meekijken met wat er al was gedaan en zagen dat het door deelnemers als heel waardevol werd ervaren. Maar om zoiets, wat toch buiten de normale zorg valt, gefinancierd te krijgen, moet het bewezen effectief zijn, ook op het gebied van kosten. En die kosteneffectiviteit is heel moeilijk te bewijzen.”
Op basis van onderzoek uit Australië en Rotterdam wordt uiteindelijk meetbaar wat deze week voor resultaten boekt. Yvonne Martens, Specialist Ouderengeneeskunde bij Topaz, vertelt: “Het blijkt dat mensen later opgenomen kunnen worden in het verpleeghuis, minder professionele zorg hoeven in te schakelen en dat stellen samen veel ondernemender blijven dan de controlegroep die deze week niet heeft gevolgd. Daarnaast geven mantelzorgers zelf aan dat ze zich minder belast voelen, dat er minder sprake is van gedragsproblemen, dat zij zich minder ergeren aan hun partner omdat er meer begrip is voor elkaar. Dat is natuurlijk prachtig!”
Beperkte eigen bijdrage dankzij subsidie
Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de gemeenten Leiden en Alphen aan den Rijn waren snel geïnteresseerd in het project: “Meer kennis over dementie en praktische tips voor de toekomst verhogen de kwaliteit van leven; van zowel mensen met dementie als hun naasten”, meent bestuursvoorzitter Ton van Houten van Zorg en Zekerheid. “Het helpt mensen om langer zelfstandig te blijven wonen. Daarom dragen Zorg en Zekerheid en de gemeenten graag financieel bij aan dit unieke concept.”
Zo’n vakantieweek biedt natuurlijk volop kansen om mensen te informeren, maar ook om hen een beetje in de watten te leggen na een vaak belastende periode. Marijke: “De locatie is echt prachtig, met eigen sanitair bij iedere kamer en hotelkwaliteit bedden. Daarnaast hopen we ook wat ontspannende en recreatieve activiteiten te organiseren. Zo zijn we nu op zoek naar koks die met de deelnemers -à la het televisieprogramma ‘Restaurant Misverstand’- een avond kunnen koken op de locatie. We horen dat mensen die deze vakantieweek hebben gedaan ook lang daarna nog contact houden met ‘hun’ groep. Dit soort activiteiten kunnen daar extra aan bijdragen.”
Expertisecentrum dementie
Beter Thuis met Dementie is een van de projecten van het Expertisecentrum Dementie, een samenwerking van ActiVite en Topaz. De zorgorganisaties hebben de handen inéén geslagen om de kennis en expertise over dementie in de regio te vergroten. Zij ontwikkelen gezamenlijk verschillende producten voor professionals en cliënten rondom dementie, waaronder Beter Thuis met Dementie. De eerste dementie-vakantieweek is van 20 tot en met 24 september 2021. Het Expertisecentrum Dementie is van plan om vier keer per jaar de cursus aan te bieden. Kijk voor meer informatie over de vakantieweek op ActiVite.nl/beterthuis.