Mevrouw Van der Born-van Woudenberg viert 100ste verjaardag in Rijnzate

02 maart 2021

Mevrouw Van der Born-van Woudenberg blies zaterdag 27 februari 100 kaarsjes uit. Samen met haar zoon en het verzorgend en verplegend personeel van de Alphense locatie ActiVite Rijnzate vierde ze – ondanks alle coronabeperkingen – toch een feestje.

“Het zijn net vriendinnen”

Mevrouw Van der Born is de nuchterheid zelve: “Ik merk er niks van dat ik 100 jaar word, het gaat vanzelf.” Ook de wereld voor de bewoners van verpleeghuizen is door corona veranderd. Ze mag één bezoeker per dag ontvangen, ook op haar verjaardag. “Onze familie staat bekend om de grote feesten en partijen. Een normale verjaardag leek soms wel een bruiloftsfeest, zo groots. Maar ja, nu is het wel anders.” Gelukkig ging het personeel van Rijnzate niet zomaar voorbij aan dit heuglijke feit. In haar kamer hingen feestelijke vlaggetjes en versieringen en er waren petitfourtjes geregeld voor alle bewoners. Mevrouw Van der Born: “Ik heb een goede band met de verplegers en verzorgers, het zijn net vriendinnen. Je maakt toch iedere dag een praatje.”

Recht voor zijn raap

Haar zoon komt iedere middag langs. Hij was nu vanwege de coronamaatregels de enige bezoeker op haar verjaardagspartij. “Hij kan ook niet wachten op de tijd dat we weer meer mogen doen, als een groot gedeelte van Nederland gevaccineerd is. Dan kan ik weer gezellig samen met hem op pad, ergens buiten een kopje koffie drinken. Dat breekt de dag. Omdat ik slechtziend ben, kan ik mezelf ook niet meer vermaken met breien of borduren.” Op de vraag of ze nog levenswijsheden te delen had, moest ze het antwoord schuldig blijven. Zoon Bertus: “Dat is ook niks voor mijn moeder. Ze is nuchter, recht voor zijn raap. Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en heeft zeven kinderen grootgebracht in tijden dat je de was nog door de wringer moest halen. Ze is een harde werker, geen poespas.” Mevrouw nam namens ActiVite een grote bos bloemen in ontvangst en genoot van haar petitfourtje met ‘100’ erop. “Zo was het toch nog feestelijk.”

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15