Colleges Oud Geleerd Jong Gedaan

Saai en moeilijk? Echt niet!

Online colleges volgen van een bevlogen studentdocent, gewoon vanuit huis? Het kan bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG). Het hele jaar door zijn er interessante collegereeksen. Deze bestaan uit of een eenmalig college tot vier wekelijkse colleges van één uur en zullen online via het programma Zoom plaatsvinden. Je kunt alleen, of samen met iemand de online colleges volgen.

Aanvullende informatie
Online colleges met open inschrijving vanaf € 5,15

Je ontvangt een Handleiding Zoom en er is een hulplijn tijdens het eerste college ter beschikking. De colleges zijn live: dat betekent dat je tijdens het college de studentdocent direct vragen kunt stellen! Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Elke maand is er een nieuwe online collegereeks beschikbaar in de webshop, houdt de website goed in de gaten! Deze colleges kun je rechtstreeks bij OGJG reserveren en betalen: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan

Colleges uitgelicht

Kunst & cultuur: Taalwetenschap: Wat zeg je me nou? Variatie en veranderingen in de Nederlandse taal
Taal is meer dan alleen woorden; het is een venster naar onze cultuur, geschiedenis en identiteit. Wis je dat een uitspraak en woordkeuze veel onthult over iemands achtergrond? In deze tweedelige collegereeks, geleid door enthousiaste studentdocent Hester, duik je dieper in de sociale functie van taal. Zo verken je samen met Hester de diverse vormen van het Nederlands, van dialecten tot sociolecten en idiolecten. Ook ontdek je wat deze varianten zeggen over de mensen die ze spreken. Daarnaast werp je een blik op de toekomst van het Nederlands. Elke dag zijn er nieuwe taalvormen en veranderingen. Daarom is het interessant om te onderzoeken waar onze taal naartoe evolueert. Je leert over recente taalveranderingen en plaatst ze in een sociale context, zodat je beter begrijpt hoe taal zich ontwikkelt en wat dit betekent voor onze communicatie. Kortom, of je nu een liefhebber van taal bent of gewoon nieuwsgierig naar hoe taal ons dagelijks leven beïnvloedt, deze collegereeks biedt nieuwe inzichten over de taal die we allemaal gebruiken, dus meld je aan!
Wanneer: dinsdag 18 en 25 juni 2024 om 19.00-20.00 uur
Kosten: € 9,75
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan 

Technologie: De technologische toekomst: Kunstmatige intelligentie en Big data
De razendsnelle ontwikkelingen in technologie transformeren de manier waarop we werken, leven en zelfs denken. Stap samen met studentdocent Eveline in de wereld van de toekomst en ontdek de fascinerende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Leer wat kunstmatige intelligentie precies is, hoe machines ‘leren’ en waarom dit in verschillende sectoren belangrijk is in ons dagelijks leven. Maak ook kennis met een spannende nieuwe ontwikkeling: Generative AI. Discussieer mee over de kansen en risico’s die deze uitvindingen met zich meebrengen. Daarnaast komen privacy- en ethiekvraagstukken in het tijdperk van ‘Big data’ aan bod. Heb je wel eens het vermoeden dat slimme apparaten jouw gesprekken afluisteren? En dat je vervolgens online advertenties ziet die verbazingwekkend goed aansluiten bij wat je net had besproken? Ontdek de waarheid achter dit fenomeen en de rol van Big data hierin. Leer meer over de voordelen en risico’s van het gebruik van Big Data door organisaties. Kortom, ontdek de intelligente toekomst vandaag en meld je aan!
Wanneer: woensdag 26 juni en 3 juli 2024 om 19.00-20.00 uur
Kosten: € 9,75
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan 

Geschiedenis: Oost-Europa in de spotlights
Привет! Как дела? Lijken deze woorden een raadsel voor u? Of herkent u misschien toch enkele letters? In deze collegereeks ontdekt u samen met studentdocent Elisa de taal, geschiedenis en cultuur van Oost-Europa. Leer het Cyrillische schrift kennen en ontdek dat het minder raadselachtig is dan het lijkt. Elisa brengt u de schrijf- en uitspraakregels van dit anders ogende alfabet bij. U zult merken dat veel Cyrillische letters eigenlijk op de letters uit ons eigen alfabet lijken, al worden ze soms anders uitgesproken. Daarnaast maakt u kennis met compleet nieuwe letters en ontdekt u dat sommige letters te herleiden zijn uit het Grieks. De collegereeks voert u ook door de rijke geschiedenis van Oost-Europa, van de Middeleeuwen tot de Sovjet Unie. Zo komen bijvoorbeeld de oorsprong van de Slavische talenfamilie en de invloed van de verspreiding van het christendom aan bod.
Datum: maandag 1 en 8 juli 2024 van 15:00 – 16:00 uur
Kosten€ 9,75
Aanmelden kan via: Webshop zoomcolleges | Oud Geleerd Jong Gedaan  

Toch nog een vraag?
Toch nog een vraag?
Geen probleem. Bel (071) 516 14 15 of mail ons gerust. We helpen je graag!