ActiVite Rijnzate krijgt eerste SmartWall voor ouderen

28 oktober 2020

Deze week is in verpleeghuis Rijnzate in Alphen aan den Rijn een SmartWall geïnstalleerd. Deze interactieve spelmuur maakt bewegen voor bewoners toegankelijker en leuker. ActiVite heeft de SmartWall in samenwerking met partner Vegro kunnen realiseren.

Een SmartWall werkt met een app en een beamer, waarbij de beamer animaties op de spelmuur projecteert. In de beamer zit een camera, die bewegingen registreert. Als er contact is met de muur, zet het spel dat om tot scores of verandert het de opdracht. Met een bal of foamstok spelen de bewoners zo beweeg-, geheugen-, taal- en denkspellen, compleet met licht- en geluidseffecten. De spelletjes of oefeningen bestaan uit meerdere levels en de snelheid en moeilijkheidsgraad kunnen worden aangepast.

Met de SmartWall kunnen de bewoners van Rijnzate bewegen en spelletjes doen, bijvoorbeeld met een begeleider of mantelzorger. Onderzoeken tonen aan dat beweeggames, zoals die op de SmartWall, het valrisico verlagen en het algehele welzijn van ouderen verhogen. Daarbij motiveert het interactieve en visuele van de spellen hen om aan de slag te gaan. De SmartWall wordt in het onderwijs al regelmatig ingezet, maar in de zorg nog nauwelijks. Dankzij de samenwerking tussen ActiVite en Vegro is Rijnzate nu het eerste verpleeghuis in Nederland met een eigen SmartWall.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15