Alzheimer cafés in de regio – januari

22 december 2023

Alzheimer Café Teylingen/Noordwijkerhout over ‘Beginnende dementie en de notaris’

Na de diagnose dementie verandert er veel in uw leven, ook op juridisch gebied.. Het is verstandig om een aantal zaken daarom vooraf (of vlak na het stellen van de diagnose) vast te laten leggen bij de notaris. Onderwerpen die deze avond (onder andere) aan bod zullen komen:

· Wat moet er geregeld worden vóór de ziekte en wat kan nog tijdens?
· Wat is het verschil tussen wils- en handelingsbekwaamheid?
· Wat is een levenstestament en waarom is het belangrijk dit op te laten stellen?
· Wie mag er over de bankrekening beschikken?
· Wat is het verschil tussen mentorschap, bewindvoering en curatele?

Deze avond komt notaris Jacqueline Tijssen hier uitleg over geven. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor het stellen van uw eigen vragen.

Het Alzheimercafé is op maandag 8 januari 2024 geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 en duurt tot 21.00 uur. Locatie is SassemBourg, Jan van Brabantweg 1, 2171 HC Sassenheim. Aanmelden voor deze avond is niet nodig.


Alzheimer Café Leiden over ‘Dementie en de wetenschap’

Dementie is een progressieve, ongeneeslijke hersenaandoening waar we nog steeds te weinig van weten. Dr. Paulien van Dam is onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde, en is afgelopen september gepromoveerd op een onderzoek naar gevorderde dementie en paracetamolgebruik. Op donderdag 11 januari 2024 zal zij in het Alzheimer café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest komen vertellen over de stand van zaken in onderzoek naar dementie. Paulien zal ons in begrijpelijke taal meenemen in de laatste ontwikkelingen rondom preventie, oorzaken, en behandelingen van verschillende vormen. Zoals altijd is er volop gelegenheid tot vragen stellen. De muziek wordt verzorgd door onze huisband the Netz. Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De gespreksleiders Marleen Dohmen en Mandy Visser heten u op donderdag 11 januari 2024 van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden.

De zaal is open om 19:00, het programma start om 19:30.


Alzheimer Café Alphen a/d Rijn over Ondersteuning voor cliënt en mantelzorger

In Wijkcentrum Kerk en Zanen, Oude Wereld 57, 2408 NV te Alphen aan den Rijn wordt donderdag 11 januari 2024 het Alzheimer Café gehouden. Het thema van de avond is ‘ondersteuning voor cliënt en mantelzorger.’

Het zorgen voor een partner of ouder met dementie wordt als een emotionele en lichamelijke zware taak ervaren. Het vraagt van alle betrokkenen de nodige aanpassingen. Gedurende dit ziekteproces zijn er mogelijkheden voor de mantelzorger om begeleiding, zorg en ondersteuning te ontvangen. Welke mogelijkheden zijn er en hoe komt u in contact met de juiste hulpverleners?

Op weg naar een participatie maatschappij zijn vele wijzigingen in het zorgstelsel ingevoerd. Een case- manager van een zorgorganisatie en een medewerker van TOM in de buurt, komen uitleg geven omtrent hun rol in zorgtaken rondom de persoon met dementie en het ondersteunen thuis van de mantelzorger.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de professionals.

  • Het Alzheimer Café is vrij toegankelijk en wordt begeleidt door Netty Dronkert. De koffie staat klaar vanaf 19.00 uur.
  • Het programma start om 19.30 uur en eindigt uiterlijk 21.15 uur.
  • Live muziek aanwezig.
Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15