Bestuursvoorzitter Lita Berkhout neemt afscheid

15 december 2020

Lita Berkhout, bestuursvoorzitter bij ActiVite, gaat met vervroegd pensioen. Na 28 jaar bij zorgorganisatie ActiVite en haar rechtsvoorgangers, neemt zij vandaag officieel afscheid van de zorg. Tot en met 31 december a.s. zal zij zich blijven inzetten voor ActiVite. Berkhout was 45 jaar actief in de zorgsector, waar zij een groot hart voor heeft: “Respectvolle en liefdevolle zorg is voor mij altijd het belangrijkste doel geweest”.

Sinds 2009 zat Lita Berkhout in de Raad van Bestuur van (de rechtsvoorgangers) van ActiVite, een zorgorganisatie in Zuid-Holland-Noord. Als bestuursvoorzitter was haar voornaamste taak om ervoor te zorgen dat de organisatie ‘in control’ bleef: “Ik moest ervoor zorgen dat de medewerkers tevreden waren, dat de cliënten en bewoners tevreden waren, dat de kwaliteit van zorg goed was en dat de organisatie financieel gezond was. Hierover heb ik ook steeds verantwoording afgelegd aan velen “die ons in de gaten houden”. Ik had dus veel werkbezoeken, gesprekken en vergaderingen. Daarbij had ik altijd veel plezier in het contact met medewerkers. Ik vind het leuk als mensen kritische vragen stellen. Je bent het dan misschien niet altijd met elkaar eens, maar er ontstaat vaak wel begrip voor elkaars standpunten. Open en eerlijke gesprekken, daar leefde ik voor.”

In de jaren dat Lita Berkhout aan het roer stond, bereikte de organisatie veel. Er werden onder andere twee nieuwe verpleeghuizen gebouwd, wat niet zonder slag of stoot ging. ActiVite pakte ook veel innovatieve projecten aan, onder andere op het gebied van zorgonderwijs. “Ik kan niet zeggen dat er projecten zijn die er voor mij uitspringen, dat ik daar extra trots op zou zijn. Ik ben misschien wel het meest trots op de gewone ‘kleine’ dingen. Een ActiVite-dag om de medewerkers in het zonnetje te zetten, een innovatief project als Radicale Vernieuwing Waardevol Onderwijs, de ‘Hartenwensen’, waarin we dromen van cliënten konden realiseren… en natuurlijk het allerbelangrijkste: respectvolle en liefdevolle zorg. Maar ik ben bijvoorbeeld ook heel trots op de manier waarop onze medewerkers omgaan met Covid-19: zij hebben daar privé, maar ook in het werk mee te maken. Ik ben trots op het professionele handelen van de medewerkers in deze bijzondere en spannende periode.”

Voor veel mensen kwam het als een verrassing dat Lita Berkhout met vervroegd pensioen besloot te gaan. “Na 45 jaar werken in de zorg vond ik het genoeg, maar tegelijkertijd vind ik het lastig om tijdens COVID-19 te vertrekken. Maar het moment komt nooit goed uit; er is altijd wel wat, en in overleg met het thuisfront heb ik toen tóch de knoop doorgehakt. Ik zie ernaar uit om meer tijd voor mezelf te hebben. Maar ongetwijfeld blijf ik mij ook inzetten voor de zorg. Want de liefde voor de zorg is na mijn pensioen heus niet opeens verdwenen.” De Raad van Toezicht van ActiVite heeft Annemijn van Hemel, directeur Bedrijfsvoering, aangesteld als waarnemend bestuurder tot er een opvolger is gevonden voor Lita Berkhout. Lita Berkhout: “Ik wens haar alle succes!”

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15