Beweegboek van coach Phemia internationaal succes

09 mei 2022

Het beweegboek van beweegcoach Phemia de Boer blijkt onverwacht een internationaal succes te worden. Phemia werkt al 23 jaar voor ActiVite en weet veel bewoners van de verpleeghuizen in beweging te krijgen. Tijdens de corona-lockdown schreef ze een beweegboekje. Niet wetend dat het zo’n succes zou worden…

“Tijdens de eerste lockdown kon ik in de verpleeghuizen niet lesgeven,” vertelt Phemia. Als beweegcoach werkt ze normaal gesproken zeven uur per week met de bewoners. “Omdat ik nog maar één long heb, was dat niet verantwoord. Ik ging nadenken: wat kan ik in deze situatie nog wél? Ik weet hoe de dagen in de woningen van de verpleeghuizen eruitzien en die kennis kon ik gebruiken om oefeningetjes te bedenken, die de collega’s in de groep ook echt zouden kunnen toepassen. Kleine oefeningen die maar een paar minuten kosten, die je één-op-één, maar ook in een groep kunt doen en die niet te veel uitleg nodig hebben. Ik ging ze toesturen aan de collega’s en zo is het balletje gaan rollen.”

Sneeuwbaleffect

Het rollende balletje krijgt een sneeuwbaleffect, want in no-time neemt het hele project een enorme vlucht. Phemia: “Toen bleek dat andere huizen ook geïnteresseerd waren, heb ik het in een boekje laten binden. Ik noemde het ‘Even bewegen’ en de bijpassende poster ‘Even bewegen in je eendje’, omdat we in coronatijd veel alleen waren. Door mijn contacten in Engeland kwamen ze daar het boekje ook op het spoor. Ik heb het toen in het Engels laten vertalen, waarna het in Canada, de Verenigde Staten en via een oud-leerling zelfs in Australië terecht kwam. Ik hoor van mensen dat de eenvoudige en speelse manier waarop de oefeningen worden omschreven, hen erg aanspreekt. Ook omdat in het buitenland die speelsheid vaak ver te zoeken is, daar is bewegen een bloedserieuze zaak.”

In de regio

Ook binnen ActiVite wordt Phemia’s boekje enthousiast ontvangen. “Alle ActiVIte-locaties hebben een exemplaar en leerlingen nemen het vaak weer mee naar hun volgende werkplek. Omdat het korte oefeningen zijn waar je niet allerlei materialen voor nodig hebt, is de drempel om het te gaan gebruiken, erg laag. Collega’s weten ook niet altijd wat ze nou met een bewoner wel of niet kunnen doen. Dit boekje helpt daarbij.”

Subsidie

Met subsidie van de gemeente Zoetermeer wordt Phemia’s  boekje vorig jaar in het Turks en Arabisch vertaald. “Via Participe, Kwadraat, gastgezinnen, stichtingen en verenigingen in het hele land wordt het nu ook op de vluchtelingenopvang gebruikt. Ik weet van mijn zwager, die vroeger ook gevlucht is, dat je in die eerste periode nergens heen durft. Alles is dan bedreigend. Het is in zo’n geval fijn als je alleen of met een klein clubje oefeningen kunt doen, zodat je toch in beweging blijft.” En niet alleen deze vluchtelingen hebben iets aan Phemia’s boekje; stichting ‘Help Anders’ sponsort Phemia, zodat ze het boekje ook in het Oekraïens kan laten vertalen. “Eind april heb ik 300 exemplaren mogen aanbieden aan een gemeenteraadslid en diverse vluchtelingenorganisaties. Ik vind het echt heel bijzonder dat ik met dit project zoveel mensen heb kunnen helpen. Wie had gedacht dat iemand die eigenlijk al met pensioen is, en slecht is op de computer, zo’n bereik zou kunnen hebben? Dat ik zo nog iets voor een ander kan doen is een grote beloning.”

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15