Chemotherapie thuis in plaats van ziekenhuis

16 december 2021

Patiënten van Alrijne die bloedkanker hebben, krijgen vanaf begin 2022 hun injecties met chemotherapie thuis. De oncologieverpleegkundige van ActiVite komt dan aan huis om de injectie te geven. Voor mevrouw Arendse (79) scheelt dat veel reistijd en energie. “Als je ziek bent en ook nog eens last hebt van bijwerkingen, dan is het wel heel fijn als je gewoon thuis je behandeling kunt krijgen”. Patiënten die bloedkanker (ziekte van Kahler) hebben, krijgen hiervoor behandelingen met injecties. Ze moeten hiervoor tijdens de (chemo)kuur steeds naar het ziekenhuis komen. In totaal ongeveer 40 keer (in anderhalf jaar). Het gaat vaak om ouderen met een kwetsbare gezondheid. De reis naar het ziekenhuis is dan vermoeiend en kost veel tijd. Ze hebben daarnaast vaak mantelzorgers, taxi of zelfs ambulance nodig om hen heen en weer te brengen.

Geen reistijd meer, de oncologieverpleegkundige komt thuis

Dat kan anders, dacht Alrijne Ziekenhuis. Samen met ActiVite, en financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, heeft Alrijne geregeld dat het vanaf begin 2022 mogelijk wordt dat patiënten de injecties thuis krijgen. De oncologieverpleegkundige van ActiVite komt dan bij de patiënt langs. Voor de patiënt, die al ziek is en vaak ook bijwerkingen heeft van de chemotherapie, is dat een enorme vooruitgang. Alrijne houdt de regie en monitort de behandeling uiteraard. Als mensen toch hun behandeling in het ziekenhuis willen krijgen, dan kan dat ook.

Oprechte aandacht voor de patiënt

“We zijn blij dat we op deze manier de behandeling voor patiënten een stuk draaglijker kunnen maken,” zegt Heleen van Ruiten, projectleider namens Alrijne. “Als Alrijne laten we op deze manier zien, dat we oprechte aandacht voor de patiënt hebben en dat we streven naar het bieden van de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment. We hopen dat we op den duur steeds meer oncologische zorg zoals behandelingen met chemotherapie naar de thuissituatie kunnen verplaatsen.”

Mevrouw Arendse kijkt er naar uit dat ze vanaf begin volgend jaar vanuit Koudekerk aan den Rijn niet meer steeds naar het ziekenhuis hoeft voor de injecties. “Het scheelt me veel tijd omdat ik thuis kan blijven. Zelfs de injecties worden door de apotheek bij mij thuis geleverd. Daarnaast heb ik alle vertrouwen in de verpleegkundige.”

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15