De ‘meldkamer’ van ReBOZ

07 december 2021

Wist je dat ActiVite ook een soort ‘meldkamer’ heeft? Dat is ontstaan door een bijzondere samenwerking met nog vier andere grote zorgorganisaties uit de regio. Samen vormen we de ReBOZ (Regionale Beschikbaarheid Onplanbare Zorg); een team van tien verpleegkundigen dat sinds januari 2021 zorg draagt voor de acute en onplanbare nachtzorg in de regio. Joke vertelt: “Waar voorheen iedere organisatie met een eigen auto door de regio reed, is dat nu geclusterd. Daarmee worden verschillende expertises samengebracht en kan er efficiënter gewerkt worden.”

Acuut en onplanbaar

“Bij de huisartsenpost van het Alrijne ziekenhuis zit een triagist van de ReBOZ. Dat is iemand die alle meldingen aanneemt en bepaalt welke zorg er nodig is. De triagist stuurt drie gespecialiseerde verpleegkundigen aan; zij rijden de hele regio door om ongeplande en acute zorg te verlenen. Zo kan er een melding komen van iemand die van de trap valt en direct hulp nodig heeft. De triagist neemt contact op met de dichtstbijzijnde beschikbare verpleegkundige die vervolgens naar de cliënt rijdt.”

Spanning in de nacht

“Het werk is best spannend. Je werkt in de nacht, wanneer het donker is en er weinig mensen op straat zijn. Je moet bij de cliënt door de tuin naar de voordeur ‘sluipen’ en eenmaal bij de voordeur weet je niet wat je daarachter kunt verwachten. Je kunt daardoor wel echt al je kundigheid inzetten, dat is uitdagend.”

Continue communicatie

“De triagist en verpleegkundige staan continu in contact met elkaar, zo weten beide partijen wat de situatie is en wat voor zorg er nodig is. Je moet echt op elkaar kunnen rekenen. Dat maakt dat het team ook heel erg hecht is.”

Tradities

“ReBOZ is bijna een jaar oud, dus het is nog wat vroeg om al over echte tradities te spreken. We schrijven iedere maand een nieuwsbrief met belangrijke informatie en nieuwtjes, dat is inmiddels wel een traditie. We gaan ook ons 1-jarig bestaan vieren met in de ochtend croissantjes en in de late avond bitterballen. Dat mag van mij best een traditie worden. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij wat we hebben neergezet het afgelopen jaar. Het team doet het maar weer iedere nacht, ze doen het zo goed! Daar ben ik ontzettend trots op.”

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie december 2021. Klik hier voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15