Dit is samen: Als jij weggaat, dan wil ik Thea

“In gesprekken leren we van elkaar”

Door de mooie verhalen over het werk van Thea besloot Leo om ook aan de slag te gaan bij ActiVite. Inmiddels vormen Thea en Leo Flippo al heel wat jaren een echt ‘HbH-koppel’. ‘s Avonds tijdens het eten praten ze over wat ze meemaken in hun werk. “Als een van ons een cliënt met moeilijkheden heeft, dan bespreken we dat.”

Samen is een van onze kernwaarden
We doen het met elkaar; al onze medewerkers, cliënten, bewoners, hun omgeving en relevante partners.

Thea werkt al 21 jaar als Hulp in de Huishouding bij ActiVite. Hierdoor heeft ze veel cliënten goed leren kennen. “Ik heb het over van alles en nog wat met mijn cliënten. Over de kinderen, de kleinkinderen, over hoe het met ze gaat. Andersom weten ze ook veel van mij. Bij één cliënt ben ik 14 jaar lang geweest. Nou, dan ken je elkaar wel! Bij mijn cliënten ben ik geen nummer. Ik voel me echt gezien. Zeker mensen die alleen wonen, zijn blij als ik er ben. Als ze zich eenzaam voelen, dan raad ik ze aan om naar een clubje te gaan voor meer gezelschap. Al is dat niet altijd makkelijk, zeker niet als je bijvoorbeeld al 94 jaar bent.”

Mooie verhalen
Thea is enthousiast over haar baan. Daarmee heeft ze ook haar man Leo aangestoken. “Ik hoorde mooie verhalen van Thea over haar werk. Dat leek me ook wel wat. Toen ik werkloos werd, besloot ik om ook te solliciteren bij ActiVite. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Je krijgt zoveel terug van de mensen: de bedankjes, de liefde. Dat is echt bijzonder. Als ik dat eerder geweten had, was ik dit werk eerder gaan doen.”

Ervaringen uitwisselen
Tijdens het koken en eten praten Thea en Leo over het werk. Ze hebben ieder hun eigen cliënten – en dus ook hun eigen verhalen. “In die gesprekken leren we van elkaar”, vertelt Leo. “Zo komen we allebei bij een cliënt met hetzelfde ziektebeeld. We wisselen dan bijvoorbeeld ervaringen uit over hoe we de familie daarbij kunnen ondersteunen. Een andere cliënt van mij is toe aan extra hulpmiddelen in huis. Dan vertelt Thea mij hoe dat werkt met een stoellift. Zo gaat het over en weer. Als een van ons een cliënt met moeilijkheden heeft, dan bespreken we dat.”

Een beetje vrolijkheid
Thea: “Onze cliënten zijn vaak al op leeftijd. Dan gebeuren er ook nare dingen, zoals verlies van een partner of een kind. Dat is een groot verdriet. Dan laat ik ze daar over praten en ik troost ze waar ik kan. Of ik probeer ze wat op te beuren. Een beetje vrolijkheid doet vaak al goed. Ik ben altijd aan neuriën tijdens mijn werk. Dat vinden mensen leuk.” Leo ervaart dat precies zo: “Als je je werk met plezier doet, merken cliënten dat ook. Dat straal je dan uit. Ik ben bij cliënten dezelfde Leo als thuis. Ik luister goed, geef zo nu en dan advies en ik maak op zijn tijd een grapje. Ik probeer het leuk te maken voor de mensen.”

Een mooi vak
Leo mag eind van het jaar met pensioen. Maar of hij ook gaat stoppen? “Wat mij betreft niet! Zo lang het goed gaat, wil ik nog wel even door. Het is echt een mooi vak en ik vind het fijn dat ik cliënten op deze manier kan helpen. Mensen zeggen wel eens ‘Als jij weggaat, dan wil ik Thea.’ Dat is leuk toch?”