Drie vragen aan: Trinette, verpleegkundige in de wijk

19 maart 2024

Trinette gaat niet alleen bij cliënten langs, ze doet ook gezondheidschecks waarmee ze mensen inzicht geeft in hun gezondheid. Nieuwsgierig als we zijn, stelden we haar daar drie vragen over.

1. Een gezondheidscheck, wat houdt dat in?

Het is een laagdrempelige manier om eens te kijken hoe gezond je bent, lichamelijk, mentaal en sociaal. Je kunt met deze gezondheidscheck in een vroeg stadium problemen signaleren. Zoals de gevolgen van een te hoge bloeddruk, een afwijkende bloedsuiker of een te hoog cholesterolgehalte. Het is een gratis consult (1x per 2 jaar) voor alle aanvullend verzekerden van Zorg en Zekerheid. Maar ook als je daar niet verzekerd bent, ben je van harte welkom om binnen te lopen. Tip van mij: check dan wel bij je verzekeraar of je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Veel gezondheidsproblemen kun je niet vanaf de buitenkant zien, daar moet ik dan echt een paar testen voor doen. Misschien zie je er op het eerste gezicht kerngezond uit, maar blijkt uit de controle dat bepaalde uitslagen niet helemaal in orde zijn. Die problemen zie ik toch vaak bij mannen met een beginnend buikje. Ben jij dus zo’n man, kom dan eens langs. Je wilt liever voorkomen dan genezen, toch?

2. Komen er wel eens opvallende resultaten uit de gezondheidscheck?

Jazeker! Veel mensen hebben het idee dat ze gezond leven, maar als we dan bijvoorbeeld de BMI (lengte, leeftijd en gewicht) berekenen dan blijkt dat niet in orde te zijn. Dat zorgt nog wel eens voor grote verbazing. Onlangs kwam er een meneer langs met zo’n hoge bloeddruk, dat ik dringend heb geadviseerd om dezelfde dag nog de huisarts te bellen. Maar het gaat niet alleen om dingen als bloeddruk hoor, ik bespreek allerlei dingen. Van hulp in huis, eenzaamheid en alcoholproblemen tot een wondje op een been en incontinentie. Als verpleegkundige in de wijk ben ik zeer breed opgeleid.

3. Is er een situatie die je is bijgebleven tijdens een controle?

Nou, het is niet zozeer een situatie van één persoon, maar eigenlijk iets wat bijna iedereen doet: je adem inhouden wanneer ik je buikomvang meet. Daar moet ik altijd wel om lachen. Heel typisch dat we op het moment suprême toch proberen een paar centimeter er vanaf te smokkelen. Verder is het voor mij het meest waardevol als ik iemand écht heb kunnen helpen. Doordat ik die ene meneer heb weten te motiveren tot een gezondere levensstijl, of die ene mevrouw die weinig andere mensen om zich heen had wat minder eenzaam heb gekregen. Met die mevrouw besprak ik wat een leuke en gezellige activiteit is om meer onder de mensen te komen. Dans- of yogalessen bleken interessant voor haar te zijn, maar ook het buurthuis. Ik kijk echt naar wat er bij iemand past.

Ook een check doen? Ga naar ActiVite.nl/gezondheidscheck voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15