Kan slim incontinentiemateriaal bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en meer welbevinden van de bewoners met dementie? Een pilot met slim incontinentiemateriaal bij ActiVite levert positieve signalen op: “Medewerkers hebben wat meer tijd voor een praatje met een bewoner.”
Informatie via een sensor
“Incontinentie en dementie gaan vaak samen”, vertelt projectleider Benno Broekhuizen. “Dan kan het gebeuren dat bewoners niet tijdig of op de verkeerde momenten verschoond worden, omdat ze het niet goed kunnen aangeven. ‘s Nacht worden deze bewoners gestoord in hun slaap als zorgmedewerkers hun incontinentiemateriaal komen checken. Uit voorzorg, om doorlekken te voorkomen. Een bewoner die daardoor niet goed uitgerust wakker wordt, kan ook problemen overdag ondervinden.” Slim incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat zorgmedewerkers via een sensor informatie krijgen over de verzadiging van het materiaal. Dit kunnen ze aflezen in een app op hun telefoon.
Minder verschoond worden
Twee locaties van ActiVite deden mee met de pilot: Hof van Alkemade in Roelofarendsveen en Hussonshoek in Woubrugge. Benno legt uit dat de doelgroep beperkt was. “Slim incontinentiemateriaal is vooral geschikt voor mensen met dementie die incontinent én minder zelfredzaam zijn. Denk aan bewoners die door twee zorgmedewerkers geholpen moeten worden of die een tillift nodig hebben. Bewoners dus die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid.” De verwachtingen die ActiVite had over het welbevinden van de bewoner – de ‘zachte kant’ – bleken uitgekomen. “Bewoners hoefden minder vaak verschoond te worden, want dat gebeurde alleen als het echt nodig was. Ook werden ze minder vaak gestoord in de nacht. Daardoor hadden ze een betere nachtrust. Minder verschoningen is ook minder inbreuk op de privacy. En medewerkers hebben door de tijdsbesparing wat meer tijd om juist wel even dat praatje met een bewoner te maken.”
Duurder dan gewone materiaal
Het slimme incontinentiemateriaal is duurder dan het ‘gewone’ materiaal. Benno: “Maar omdat je van het slimme materiaal minder gebruikt, weegt dat tegen elkaar op. Helaas komen daar de kosten die de leverancier rekent voor de techniek, zoals het platform, nog bij. En die zijn hoog. Op dit moment krijgen we dat gewoon nog niet rond.” Benno denkt dat dit de reden is waarom ook andere organisaties moeite hebben met het grootschaliger inzetten van het slimme materiaal.
Oplossing voor financiering
Dat betekent niet dat ActiVite niet verder wil met het slimme incontinentiemateriaal. Integendeel, ActiVite is op zoek naar een oplossing. “VWS geeft zelf ook aan dat slim incontinentiemateriaal zo’n goed hulpmiddel is. Wij willen met VWS aan tafel om te kijken of we een structurele oplossing voor de financiering kunnen vinden.” Tot die tijd gaat ActiVite wel door met opschaling, maar in een laag tempo. In 2020 wordt het slimme incontinentiemateriaal structureel ingezet op locatie Hussonshoek. Een opschaling naar andere locaties vindt in 2021 plaats. Ook kijkt ActiVite of meer organisaties in de regio het slimme incontinentiemateriaal willen gebruiken. Samen kunnen die organisaties misschien een korting bedingen bij Abena, de aanbieder van het incontinentiemateriaal. “Dat zou mooi zijn, want het is een geweldige toepassing voor de bewoner van het verpleeghuis.”
ActiVite trekt in dit onderzoek op met andere zorgorganisaties. 4 zorgorganisaties met 1 innovatieagenda: onder de noemer ‘samen innoveren en slim organiseren’ onderzoeken ActiVite, DSV | verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz hoe ze technologische innovaties kunnen toepassen in het verpleeghuis.