Alzheimer Café: Gedragsverandering bij dementie

10 mei 2022

Gedragsproblemen bij mensen met dementie komen vaak voor. Veel mensen met dementie vertonen vroeg of laat ander gedrag, zoals stemmingsveranderingen of depressie- en angstklachten. Dat is voor naasten ingewikkeld. Iemand kan zachter worden, meer passief, maar ook het omgekeerde komt voor, dat iemand tegendraads is en boos. De persoon in kwestie merkt dit vaak niet en begrijpt de reactie op het gedrag niet. Hoe reageer je? Hoe houd je de relatie goed (en veilig)?

Het gedrag kan erg belastend zijn voor de persoon met dementie en is vaak moeilijk te accepteren door de omgeving. Mantelzorgers ervaren de meeste problemen. Soms gaat het om een karakterverandering, soms om gedrag dat kenmerkend is voor de dementie. Het gaat hoe dan ook om gedrag dat de persoon met dementie voorheen niet vertoonde. Hierdoor is het voor de omgeving moeilijk te begrijpen. Het gedrag is niet altijd te verhelpen. Hulpverleners geven mantelzorgers adviezen die helpen om met het gedrag om te gaan, het te verminderen of het te voorkomen.

De gespreksleiders Martine Heruer en Mandy Visser heten u op donderdag 12 mei van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De zaal is open om 19:00 uur, het programma start om 19:30 uur. Er is volop gelegenheid tot vragen stellen.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o. Veel informatie is te vinden op dementie.nl

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15