Hulp bij het Huishouden is zó veel meer dan schoonmaken

07 december 2021

Francis is Manager Hulp bij het Huishouden en onderzoekt de mogelijkheden om anders met de huidige krapte op de arbeidsmarkt om te gaan. “Met de huidige krapte op de markt moeten we met minder mensen meer cliënten helpen. Wanneer vrijwilligers ons helpen, kunnen we het werk anders indelen. Vrijwilligers ondersteunen de medewerkers door bijvoorbeeld de was uit de wasmachine even op de hangen, zodat de medewerkers naar een andere cliënt kunnen. Vrijwilligers zijn daarmee van grote waarde, zo ook voor het uitvoeren van eenvoudige welzijnstaken. Denk aan het aanvegen van de tuin of het samen maken van een puzzel.”

Onze medewerkers hebben een belangrijke sociale en signaleringstaak.

Een steuntje in de rug

“Mantelzorgers zijn vaak overbelast; ze hebben naast het mantelzorgwerk een eigen leven en vaak ook een baan. We willen deze mensen een steuntje in de rug geven door hen een klein contract (vanaf vijf uur per week) aan te bieden, waarbij ze een vergoeding krijgen voor het mantelzorgwerk dat ze doen. Zo krijgen ze ruimte om in de baan die ze al hebben een stapje terug te doen. En als je dan toch langs je ouders gaat, kun je misschien ook langs de buurvrouw om daar een handje te helpen. Daar hopen wij natuurlijk op.”

Méér dan schoonmaken

“Als Hulp bij het Huishouden horen schoonmaakwerkzaamheden erbij. Maar daarnaast heb je een belangrijke sociale en signaleringstaak. Met een cliënt een kopje koffie drinken draagt bij aan een stukje eenzaamheidsbestrijding en signalering zorgt ervoor dat er op tijd (meer) hulp kan worden ingeschakeld. Voor studenten is deze bijbaan daarom extra interessant omdat je echt wat toevoegt aan de maatschappij en je van waarde bent voor de cliënt. De werktijden zijn daarbij flexibel en het salaris is erg aantrekkelijk.”

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie december 2021. Klik hier voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15