“Ik ben er trots op dat er ook in deze situatie ruimte was voor ieders mening en verhaal”

11 augustus 2021

Wilma van Werkhoven is al zes jaar voorzitter van de OR van ActiVite. Samen met de andere leden van de Ondernemingsraad behartigt zij de belangen van de medewerkers in de organisatie. Afgelopen jaar was leerzaam voor Wilma: “In 2020 hebben we als OR voornamelijk online vergaderd en dat was voor ons een nieuwe manier van overleggen.”

“Als voorzitter wil je toch oog hebben voor iedereen in de groep, zeker omdat de OR een vertegenwoordiging is van de organisatie en wij ook hier te maken hebben met collega’s met verschillende achtergronden. Wat iemand van een onderwerp vindt, en ook van de manier waarop dat onderwerp behandeld wordt, zie je vaak vooral terug in de non-verbale communicatie. Dat ik die tijdens zo’n online vergadering nauwelijks kon waarnemen, vond ik lastig, je wilt toch dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Maar ik ben er ook trots op dat je ook in deze situatie terugzag hoe hecht onze groep is, dat er toch ruimte was voor iedereen. Voor ieders mening, maar ook voor ieders verhaal.”

Corona

“In de coronatijd zijn wij als OR uiteraard ook betrokken bij de besluiten die het coronateam moet nemen. Al was het maar omdat je signalen die je bij de medewerkers opvangt, wilt bespreken met de Raad van Bestuur. Zo was er bij medewerkers in de thuiszorg in het begin onduidelijkheid over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Wij konden aan de ene kant die onrust delen met de Raad van Bestuur, en tegelijkertijd ook het perspectief van de organisatie uitleggen aan deze medewerkers. Dat vind ik een van de mooiste taken van de OR.”

Meedenken

“In 2020 hebben we diverse onderwerpen behandeld. Zo konden we bijvoorbeeld meedenken over de wens om Verzorgenden C om te scholen tot 3IG. Natuurlijk zijn wij erg vóór doorgroeimogelijkheden, maar we hebben ook wel de vraag gesteld: wat gebeurt er met de collega’s die dat niet kunnen of willen? Het is enorm leuk om met dat soort onderwerpen bezig te zijn.”

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15