“Ik kon mijn kleinzoon redden dankzij reanimatie”

21 september 2022

Heb je wel eens overwogen om een reanimatiecursus te volgen? ActiVite Ledenorganisatie biedt een ruim aanbod aan cursussen, waaronder Reanimatie en Gebruik AED. Een aantal jaren geleden volgden ActiViteleden Aad Droog en René van Essen zo’n cursus. Elk jaar gaan ze een avond op herhaling. Beiden hebben meerdere keren anderen geholpen. Aad redde zelfs zijn eigen kleinzoon!  

Aad Droog (78), van oorsprong brood- en banketbakker, is al zestien jaar vrijwilliger in het zwembad in Ter Aar. “Op mijn 63ste kreeg ik het aan mijn rikketikkie en het was over met werken. Op een gegeven moment zat ik bij mijn cardioloog; ik was net gedotterd. Ze zei tegen mij: ga reanimatie doen, dat kan helemaal geen kwaad. Als je zelf hartpatiënt bent, weet je hoe belangrijk het is als anderen je kunnen helpen. Als je zelf een keer op de grond komt te liggen, ben je ook blij als je geholpen wordt. Toen ben ik de cursus gaan volgen.”  

KLEINZOON REANIMEREN  

Al diverse keren is Aad via de telefoon opgeroepen om mensen te helpen. “Een keer heb ik zelfs mijn eigen kleinzoon, van toen twee jaar, gereanimeerd. Hij zat achter in de auto en leek ineens levenloos. Ik had net geleerd hoe ik moest reanimeren en kon hem gelukkig weer bijbrengen. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik goed gehandeld had. Hij heeft er nooit meer last van gehad en het gaat heel goed met hem. Hij is nu veertien jaar, een boom van een vent. Ik ben heel blij dat ik wist wat ik moest doen.” Aad vindt het jammer dat er te weinig AED’s zijn. “In de nieuwbouwwijk waar ik woon, hangt er maar eentje in een straal van een kilometer. Die apparaten zijn duur, maar wel heel belangrijk. Onder andere de gemeente bepaalt waar ze komen te hangen, maar als inwoner kan je wel een aanvraag indienen.”  

KENNIS BIJHOUDEN  

René van Essen (41) werkt bij een IT-detacheerder en is actief als volleybaltrainer en -coach. “In elke sporthal hangt tegenwoordig een AED-apparaat. Ik zag ze jaren geleden overal hangen, maar wist niet hoe zo’n ding werkt. Dat was voor mij de aanleiding om een reanimatiecursus te gaan volgen. Het hoort ook bij mijn rol als trainer, ik wil kunnen handelen als er iets gebeurt in de sporthal. Niet alleen bij een enkelblessure, maar ook als er gereanimeerd moet worden”, vertelt René. “Ik vind het belangrijk om mijn kennis bij te houden en daarom ga ik elk jaar naar de herhalingscursus, waar je je vaardigheden opfrist. Mijn ouders worden ook ouder en mocht het een keer nodig zijn, dan weet ik wat ik moet doen. Sinds kort ben ik ook bedrijfshulpverlener, dus zelfs tijdens mijn werk komt het goed van pas.” 

BEST SPANNEND 

In de afgelopen jaren is René een paar keer telefonisch opgeroepen door de Burgerhulpverlening, omdat iemand in de buurt hulp nodig had. “Eén keer werd ik onderweg ingehaald door een huisarts die zei dat de ambulance er ook al aan kwam. Hij bedankte me voor de hulp. Zo’n oproep is best spannend, de zenuwen gierden door mijn lijf, want je weet niet wat je aantreft. Je weet wel dat het op dat moment belangrijk is dat je je vaardigheden toepast. Dat geeft het belang aan van de jaarlijkse herhalingscursus die ik nu acht keer gevolgd heb. De cursus heeft mij zelfverzekerder gemaakt. Ik ga altijd naar ActiVite, daar heb ik goede ervaringen mee. In Alphen aan den Rijn heb ik een heel fijne instructeur gehad die brandweerman is. Hij wordt zelf opgeroepen in noodsituaties en kan dus ook goed vanuit de praktijk vertellen.” 

DE POP REANIMEREN  

“Tijdens de cursus krijg je een heel korte uitleg en wat informatie over veranderingen of vernieuwingen, zoals waar je op moet letten bij corona. Dan ga je aan de slag om de vaardigheden toe te passen op een dummy-pop. Je oefent reanimatie op de pop en ervaart hoe het voelt. De cursisten begeleiden elkaar in het proces. We oefenen hartmassage en het toedienen van lucht op de pop. Vervolgens oefenen we met de AED: halen, aansluiten, aanzetten, gebruiken en mogelijk toedienen van een schok. Dat alles in combinatie met het toepassen van reanimatie. Je kunt zoveel oefenen als je wilt. De instructeur beoordeelt of je voldoende vaardig bent. Dan krijg je een ‘oké’ van de instructeur en een certificaat. Bij elkaar duurt het twee uur, dat vind ik een peulenschilletje aan tijdsinvestering ten opzichte van wat je ermee zou kunnen bereiken als het nodig is.”  

ANDEREN HELPEN ALS HET NODIG IS  

Beide heren hopen dat veel mensen de cursus gaan volgen; hoe meer hoe beter. “Als je twijfelt over de cursus, weet dan dat allerlei mensen om uiteenlopende redenen meedoen en dat zij het net zo spannend vinden als jij”, zegt René. “Samen is het ook nog leuk om te oefenen. Er wordt gelachen, het gaat niet meteen goed en natuurlijk kun je zenuwachtig zijn, maar dat geldt voor heel veel mensen.”  

VERGOEDING VIA ZORGVERZEKERAAR  

Aad vertelt dat zijn zorgverzekeraar een deel vergoedt van de jaarlijkse cursus. “Het is jammer dat veel mensen dat niet weten, want de drempel is daardoor wel lager. Het kost je maar een paar uurtjes op een avond. Bij de cursus zitten heel goede begeleiders en we hebben vaak veel lol. Sommigen vinden het eng om te reanimeren, maar als je weet wat je moet doen zet je je verstand op nul en handel je vanzelf. Je steekt er altijd wat van op en kan anderen helpen als het nodig is; ik weet uit ervaring dat zelfs heel jonge mensen iets kan overkomen.” 

De reanimatiecursus is heel nuttig. Je leert wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Zo oefen je hartmassage en mond-op-mondbeademing op een reanimatiepop. Ook krijg je uitleg over het gebruik van de AED. Vanaf september en oktober staan verschillende cursussen gepland in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Leden betalen slechts € 56, niet-leden € 76. Voor de herhalingscursus betaal je als lid slechts € 41,50, niet-leden € 61,50. Kijk hier voor de datums.  

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15