Medido

Elektronische medicatiedispenser

Deze maand bereiken we bij ActiVite voor het eerst 100 gelijktijdige Medido-gebruikers. Na jaren rond de 50 te hebben geschommeld, is het aantal aansluitingen de afgelopen maanden opeens razendsnel gestegen.

Innovatie en onderzoek

Medicatie op het juiste moment

De Medido is een apparaat dat cliënten helpt te herinneren dat ze medicijnen in moeten nemen. “De apotheek levert een baxterrol aan met de juiste medicatie. In de rol zit een onzichtbare code die door de Medido  wordt gelezen. Het apparaat geeft op het juiste moment de medicijnen die moeten worden ingenomen én slaat alarm bij de zorgcollega’s als de medicijnen niet worden ingenomen. Het resultaat is dat cliënten trouwer en op de juiste tijd hun medicatie nemen, waardoor het effect van de medicatie vaak groter is. Daarnaast kan het apparaat ook een seintje geven als er medicijnen moeten worden ingenomen die niet in pilvorm in de Medido kunnen worden gedaan, zoals een puffer of oogdruppels.”  

Naast deze voordelen biedt de  Medido  ook aanzienlijke voordelen voor de zorg. Nicole: “Iedereen snapt dat een groot voordeel voor ons is dat  er  niet meer  voor  alle medicijnmomenten een collega langs  hoeft te gaan. Maar ook op ander vlak zijn er voordelen. Zo geven we medicijnen vaak in combinatie met een ander zorgmoment. Omdat medicatie op een bepaalde tijd moet worden  toegediend, moest de zorg per se op dát moment worden ingepland. Dit was een strak keurslijf wat de planning een stuk ingewikkelder maakte. Met de  Medido  kunnen we dat loslaten en is plannen eenvoudiger.” 

Sinds kort is er een nieuw model  Medido  op de markt. Nicole: “Dat is niet alleen een beauty om te zien, maar het  is ook veel makkelijker in gebruik, zowel voor de cliënt als voor de  zorgcollega. We zijn dus echt in een goede flow voor wat betreft deze vorm van zorg. Dat komt ook door een heel aantal enthousiastelingen bij ActiVite, die echt in dit product geloven. We zijn ook alle teams en regio’s opnieuw aan het trainen en scholen, en we werken ernaar toe dat ieder team een Medido-ambassadeur heeft, zodat het gemakkelijker wordt om een Medido in te zetten. Met elkaar streven we ernaar om volgend jaar zomer 120 Medido’s in gebruik te hebben, drie per team van ActiVite. En als ik zie hoe goed het nu gaat, denk ik: dat gaan we zeker halen!”  

Nicole Hoogenboom, Functioneel beheerder en Coördinator Medido
Nicole Hoogenboom, Functioneel beheerder en Coördinator Medido
"Voor cliënten betekent het gebruik van de Medido een stukje eigen regie dat ze kunnen behouden. Sommige cliënten moeten wel negen keer per dag medicatie hebben, je moet er toch niet aan denken dat je daar elke keer een zorgmedewerker voor over de vloer krijgt?"