“Intimiteit is niet gek, het hoort bij het dagelijks leven”

23 mei 2023

Interview met: Kirsten Kok, gespecialiseerd verpleegkundige intimiteit en seksualiteit

“Intimiteit en seksualiteit is veel breder dan alleen seks. Het gaat ook om contact maken, elkaar aanraken, handen vasthouden of samen knuffelen. Als je al zestig jaar samen in één bed slaapt en in de laatste fase van je leven opeens gescheiden van elkaar moet slapen, dan kan dat gemis heel groot zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om weer tegen elkaar aan te kunnen kruipen, zoals het koppelbed. Dat vind ik echt een prachtige oplossing.”

Doorbreken van taboe

“Er hangt een taboe om dit onderwerp heen, dat wil ik graag doorbreken. Intimiteit en seksualiteit in de zorg is een onderdeel van het werk van zorgverleners. Je bent in iemands huis, je slaat eens een arm om iemand heen, je helpt met douchen: dat is óók allemaal een vorm van intimiteit. Het is een dagelijks terugkerend onderdeel wanneer je zorg ontvangt en verleent. Daarom zou het zo fijn zijn als we het normaal gaan vinden om er met elkaar het gesprek over aan te gaan.”

Het gesprek aangaan

“Als verpleegkundige kunnen we helpen door het gesprek aan te gaan en door te verwijzen. Zo’n helpende hand kan veel problemen oplossen. Zo was er een vrouwelijke cliënt die geen seksuele activiteit meer kon ervaren met haar echtgenoot. Ik besprak tijdens een kennismakingsgesprek haar wensen: de behoefte was er wel, maar het gevoel niet. Ik heb haar toen kunnen doorverwijzen naar een gynaecoloog. Die heeft het stel geholpen om op een andere manier toch intimiteit te ervaren. Ik sprak ze na een tijdje weer en ze waren erg dankbaar voor mijn hulp.”

Kwaliteit van leven

“Mijn ervaring is dat wanneer mensen actief zijn op seksueel gebied, het meer kwaliteit aan het leven geeft. Het doet wat met je zelfvertrouwen, het biedt ontspanning, het helpt tegen eenzaamheid en depressie. Het is zelfs een natuurlijke pijnremmer. Seksualiteit is een kwetsbaar onderwerp, maar wel heel normaal. Mocht je dus behoefte hebben om intiem te zijn, dan moedig ik je aan dat aan te geven. Iedereen verdient het om een goede kwaliteit van leven te hebben, intimiteit en seksualiteit zijn daar een groot onderdeel van!”

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie juni 2023. Klik hier voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15