“Warme dingen doen rond de kerstdagen in een echte kerstsfeer”

07 december 2021

Tradities, iedereen heeft ze. Juist rondom de kerstdagen bestaan er veel verschillende tradities die nogal uiteen kunnen lopen. In dit interview gaan we in gesprek met Carla van Oort over de tradities in het verpleeghuis waar zij werkt.

Carla is welzijnsmedewerker in verpleeghuis Rijnzate in Alphen aan den Rijn. Al sinds jaar en dag maakt zij van de kersttijd een feest voor de bewoners. “Traditioneel beginnen we het kerstseizoen hier met het opzetten van de kerstboom in de centrale hal. Dat is echt een eyecatcher: de boom is maar liefst 2,5 meter hoog en versierd met zilveren ballen en een heleboel lichtjes. Daarnaast richten we nog twee sidetables in. Op de ene staat een kerststal en op de andere wat neutralere kerstversiering. Dit is voor de bewoners iets herkenbaars wat elk jaar terugkomt.”

Het zit ‘m in de kleine dingen

“We willen altijd warme dingen doen rond de kerstdagen. Daarom hebben we in de periode naar kerstmis toe verschillende activiteiten. Zo maken we kerststukjes met elkaar, houden we een kerstbingo en zijn er verschillende optredens waar de bewoners van kunnen genieten. De kerstsfeer zit ook in kleine dingen: een kerstgebakje bij de koffie, of een stukje kerststol. Die extra dingen die mensen thuis deden met de kerst, de tradities die mensen hadden, die houden we hier ook in stand.”

Op je ‘kerstbest’

“Het hoogtepunt is wel het jaarlijkse kerstdiner. We toveren de centrale hal dan om tot een heus restaurant, met mooi gedekte tafels met prachtige witte tafellakens. Er staan menukaarten bij de borden en de bewoners krijgen een heerlijk kerstmenu. Dit wordt geserveerd door het personeel dat voor de gelegenheid zwart-witte kleding draagt met een bordeauxrode sloof. De bewoners worden op-en-top verwend en als gasten behandeld. Echt een restaurantgevoel! 90 procent van de bewoners is hierbij aanwezig en zij zien er vaak ook op hun ‘kerstbest’ uit. Er gaan weken van voorbereiding aan vooraf, maar de avond zelf geeft zo veel voldoening. Het moment dat iedereen zo mooi gekleed naar beneden komt en de stralende gezichten tijdens het diner: die maken het feestelijke kerstdiner tot een bijzondere traditie.”

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie december 2021. Klik hier voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15