Langer zelfstandig met beeldzorg

02 november 2022

1 november startte beeldzorg in de nieuwe vorm bij ActiVite. Een vernieuwde manier van zorg, die cliënten helpt langer zelfstandig te blijven en het leven zó in te richten dat zij er plezier aan beleven.

Door corona zijn we allemaal digitaal vaardiger geworden. Op de werkvloer is het online vergaderen enorm toegenomen en in de thuissituatie weten mensen steeds beter hun weg te vinden op de computer, telefoon en tablet. Ook ouderen digitaliseren in rap tempo, blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO.

Meer zelfstandigheid en vrijheid

En dat biedt kansen. Want voor een deel van de zorg die de thuiszorg van ActiVite biedt, hoeft de zorgprofessional niet per se bij de cliënt thuis aanwezig te zijn. Denk aan ondersteuning bij het innemen van medicijnen bijvoorbeeld, dat kan net zo goed op afstand. Veel cliënten vinden dat fijn: minder mensen over de vloer betekent grotere zelfstandigheid en meer vrijheid bij het bepalen van de agenda.

Hoe werkt het?

Met beeldzorg is het mogelijk om (een deel van) de zorg via de tablet te verlenen. Een vast team zorgprofessionals heeft zich toegelegd op deze vorm van zorg en zit in Leiderdorp klaar om cliënten te helpen bij de zorg die zij nodig hebben. Dat gaat via een speciale tablet van Compaan, een tablet die speciaal voor dit doel extra gebruiksvriendelijk is gemaakt. Cliënten hebben niet eens wifi nodig! Een medewerker belt de cliënt op de afgesproken tijd op, op hun Compaan. Zij klikken op het groene rondje in het scherm en zien direct een vertrouwd gezicht verschijnen.

Persoonlijke zorg

ActiVite is niet de eerste organisatie in de regio die beeldzorg aanbiedt. Van onze collega-organisaties horen we dat cliënten razend enthousiast zijn over beeldzorg. Waar een deel bang was dat beeldzorg een stuk minder persoonlijk zou voelen dan zorg aan huis, blijkt dat in de praktijk zeker niet het geval. Sommige cliënten bieden de zorgverlener op afstand zelfs uit gewoonte een kopje koffie aan, zo ‘dichtbij’ voelt de ander.

Combinatiezorg

Bij ActiVite denken we dat beeldzorg juist ook heel geschikt is in combinatie met andere zorgvormen. Zo kunnen we ’s morgens bijvoorbeeld aan huis komen bij een cliënt om te helpen met wassen, en ’s middags via de Compaan helpen met de medicijnen. Met de ruimte die hierdoor ontstaat in de agenda van het wijkteam, kunnen zij andere cliënten helpen.

Ook beeldzorg ontvangen?

Krijgt u thuiszorg van ActiVite en zou u graag (een deel van) uw zorg als beeldzorg ontvangen? Geef dit dan aan bij uw wijkverpleegkundige. Hij of zij kan met u bespreken wat beeldzorg in uw situatie kan betekenen.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15