Leefstijl als medicijn

Alle kleine beetjes helpen

In het nieuwe ledenmagazine Thuis & Actief nummer 4 - 2020, vertelt collega Claudia Mendes hoe zij haar leefstijl gebruikt als medicijn. Één daarvan is de Tapioca pannenkoek. Tapioca is gemaakt van een soort cassave wortel en erg voedzaam. Op deze pagina vindt je het recept om deze heerlijk Tapioca pannenkoek zelf te maken!

Wat is een tapioca?

Tapioca pannenkoekjes zijn gemaakt van Tapioca meel en kun je vullen met wat jij lekker vindt. Veelal wordt de Tapioca pannenkoek gevuld met nutella, jam, kokos, kaas of chocolade. Dit eenvoudige recept kun je zelf thuis maken. Om de pannenkoeken te maken, wordt maniokzetmeel bevochtigd met water en vervolgens door een fijne zeef gezeefd om een ​​sneeuwachtig poeder te produceren. Wanneer dit op een hete koekepan wordt gestrooid, smelt het snel samen om een ​​crêpe te vormen.

Wat heb je nodig?

 • 1 kop tapioca zetmeel
 • 1/2 kop water (ongeveer)
 • 1/4 theelepel zout
 • Optioneel: vulling naar keuze

Hoe maak je het?

 1. Plaats het tapioca-zetmeel in een middelgrote kom.
 2. Voeg het water geleidelijk toe, 2 eetlepels tegelijk. Het mengsel vormt klonten die je met je vingers in kleinere bosjes kunt breken.
 3. Blijf roeren en geleidelijk water toevoegen totdat het hele mengsel de vorm heeft van middelgrote tot kleine klompen.
 4. Leid het bevochtigde zetmeel door een zeer fijne zeef in een schone kom. Gebruik een houten lepel om het zetmeel in de zeef te roeren om het te helpen passeren.
 5. Verwarm een ​​koekepan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Werk snel en strooi het gezeefde zetmeel gelijkmatig over de hele pan in een dunne laag. Laat de pannenkoek ongeveer 30 seconden koken, of totdat de pannenkoek gemakkelijk in de pan glijdt.
 6. Draai de pannenkoek om met een spatel. Kook ongeveer 30 tot 40 seconden en verwijder het op een bord. Veeg de koekenpan schoon na elke pannenkoek en herhaal.
 7. Vul de pannenkoek met de gewenste vullingen en vouw dubbel of rol het op. De pannenkoeken moeten warm worden geserveerd, omdat ze verstijven als ze afkoelen.