Meelopen in de zorg: een verslag door andere ogen

01 maart 2024

Vandaag ga ik meelopen in de thuiszorg. De hele week al kijk ik ernaar uit. Om 5 uur is het eindelijk zover. Voor de deur van ‘onze’ eerste cliënt ontmoet ik Rianne, Verzorgende IG bij ActiVite. “Het is heel leerzaam en waardevol vooral,” zal ze later in de auto vertellen over haar werk. “Je krijgt telkens een kijkje in iemand leven, die al heel lang leeft. Van al die ervaring kun je veel opsteken.”

Zoals bij mevrouw B. Haar been is paars en doet pijn, ijskoud is het. Er gaat een zwachtel om. Dat heeft ze al vaker gehad, ze ondergaat het, maar het liefst draagt ze gewone kousjes van de Hema. Dan, opeens: “Ik mis mijn man zo vreselijk, zo vreselijk.” Grimas in haar gezicht. “We waren zó gek op elkaar.” Rianne beaamt het, zegt dan dat ze trots mag zijn op zo’n ervaring. Dat er genoeg mensen zijn die zulke ware liefde nooit vinden. B glimlacht. “Je bent ook een schat hè.” Het been is klaar. Rianne staat op, pakt een haarborstel uit een kastje en begint te borstelen. B’s gezicht barst open, haar ogen fonkelen van plotseling geluk. “Oh, wat heerlijk dat je dit nu doet!” Rianne zegt dat ze weet hoe fijn het is voor B. die behalve haar benen, haar armen ook niet meer kan gebruiken. “Maanden heb ik voor mijn man gezorgd. Dat ging vanzelf. Dat vond ik zo fijn. Toen was hij dood en stortte mijn hele lijf in.”

We gaan door naar mevrouw H. Ze is 92 en krijgt druppeltjes in haar ogen. Ook helpt Rianne haar in een pyamabroek. Hop, daar staat H. op om ‘m zelf dicht te strikken. “Ik wil zoveel mogelijk zelf doen, anders is er niks meer aan.” Hoe het met de plekjes op haar benen gaat? Die zijn droog, dus Rianne smeert ze in. H. doet haar ogen even dicht.

Overal maakt Rianne écht contact. Zo ook met mevrouw V. Ze is in de laatste fase van haar leven en kan alleen nog maar liggen. Rianne praat op lieve toon. Ze legt alles uit wat ze doet. Ik sta aan het voeteneind van het bed. Zachtjes hou ik V’s voeten vast. Ik heb net haar sokken aangedaan -ik heb Rianne geholpen!- en nu liggen mijn handen dus om haar voeten.

Rianne wast het gezicht van V, heel voorzichtig, respectvol. Dan, als V. is ingestopt, vraagt ze: “Ligt u lekker?”

Er volgt een bevestigend geluidje.

❤️

Suzanne is content marketeer bij ActiVite. Ze schrijft en filmt dan ook veel over ons werkgebied: de zorg. Maar, wat houdt het nou écht in? Daarvoor wil ze de komende tijd heel veel meekijken. En zo een klein beetje proberen te vangen, hoe onze collega’s hun werk doen en waarom.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15