“Met een sla-tang verdeel ik het oefenmateriaal”

07 september 2020

Bewegen is altijd belangrijk, dat weten we allemaal. Maar nu we door corona meer dan ooit aan huis gebonden zijn, schiet dat bewegen er nog wel eens bij in. Zeker ouderen, die in de risicogroep zitten, blijken in deze tijd nog maar weinig beweging te krijgen. Toch is bewegen in een groep ook nu niet onmogelijk, legt Meer-Bewegen-Voor-Ouderen(MBVO)-docent Monique Visser uit.

Juist omdat we bij MBVO te maken hebben met een kwetsbare doelgroep, nemen we de regels rondom samen sporten heel serieus. Monique: “Ik heb me hier natuurlijk in verdiept door allerlei richtlijnen en protocollen te bekijken van sportbonden en beroepsverenigingen. Die heb ik vertaald naar de situatie voor de gym in De Beukenhof en ’t Poelhuys. Zo gebruiken we hier voor de gym de grootste zalen. Die hebben een hoog plafond, wat gunstig is voor de aanwezige lucht. Beide zalen kunnen goed worden geventileerd.”

Ook in de les zelf zijn maatregelen getroffen. Monique: “Er staan flessen met ontsmettingsmiddel voor de handen. Vóór elke les ontsmet ik de stoelen. We houden presentielijsten bij om te volgen wie er op een bepaalde datum aanwezig waren. In de oefenzaal worden stoelen op 1,5 meter van elkaar gezet, de deelnemers aan de gym blijven daardoor bij een stoel en op die manier op afstand van elkaar. Daarnaast heb ik een grote sla-tang om oefenmateriaal te verdelen. Materiaal wordt niet aan elkaar doorgegeven en de volgende groep werkt met ander materiaal.”

Kopje koffie

Een van de redenen dat MBVO zo populair is, is het gezellige koffiedrinken voor- of achteraf. Monique: “In De Beukenhof is het koffie of thee drinken na of voor de les verplaatst naar de oefenzaal. Want daar is genoeg ruimte om de stoelen 1,5 meter van elkaar te zetten. Ook ’t Poelhuys heeft een ruime foyer. Maar er zijn ook deelnemers die er voor kiezen om geen koffie te blijven drinken, wat natuurlijk ook prima is. Het belangrijkste is dat iedereen zich veilig voelt.”

Juist in corona-tijd is blijven bewegen belangrijk, zegt Monique. “Bewegen verhoogt de weerstand en dat is op dit moment de enige afweer die we tegen het coronavirus hebben. Het helpt om stress kwijt te raken. Zeker in deze tijd is dat belangrijk. Door de coronaregels zijn er minder activiteiten en bewegen mensen minder, dus is Meer Bewegen voor Ouderen geen overbodige luxe. Daarnaast is bewegen goed voor de longen, het hart en je humeur. Het helpt tegen overgewicht en verbetert de kwaliteit van leven.”

Voor iedereen

Mensen die aanhaken bij de lessen MBvO kunnen een gevarieerde les met doeltreffende oefeningen verwachten: “Er zijn lessen op verschillende niveaus: van een half uur, van 45 minuten en van een uur. Aan de lessen van een half uur kunnen ook mensen meedoen die in een rolstoel zitten. We beginnen met een warming-up. Bij de oefeningen maken we gebruik van muziek. We werken aan soepelheid, spierkracht, evenwicht, coördinatie, snelheid en ademhaling. Daar komt ook geheugentraining aan te pas, bijvoorbeeld door bewegingen in een bepaalde volgorde aan te bieden en uit te breiden. Door de coronaregels zijn we iets beperkter in de oefenvormen; we moeten afstand houden van elkaar. We kunnen niet op één dag in achtereenvolgende lessen dezelfde oefenmaterialen gebruiken. Ook het werken in tweetallen of drietallen doen we nu even niet. Het laatste deel van de les is voor de meeste groepen zittend op een stoel. Dat wil niet zeggen dat er dan uitgerust kan worden. Afsluitend volgen strekoefeningen en/of ontspanningsoefeningen.”

“Door het bewegen blijven mensen langer fit. Zowel van lichaam als van geest. Dat heeft een positieve invloed op het zelfstandig kunnen blijven wonen. Bij de gym leer je anderen kennen. Er zijn deelnemers die elkaar buiten de lessen zien. Toen er door corona weinig activiteiten waren zijn een aantal deelnemers met elkaar gaan wandelen. Of de deelnemers belden elkaar. Meedoen aan een beweeggroep stimuleert om toch te gaan als je misschien een keer minder zin hebt. De deelnemers motiveren elkaar. De betrokkenheid bij elkaar is best groot. Vaak wordt er lief en leed gedeeld.”

Plezier in de les

Volgens Monique zijn er volop zaken die de lessen leuk maken: “Tijdens de lessen wordt er heel wat afgelachen. De mensen in de groep waarderen de afwisseling in de lessen. Geen les is hetzelfde. Er heerst een open sfeer: nieuwe deelnemers voelen zich snel thuis. Door het samen bewegen raken dagelijkse beslommeringen tijdelijk op de achtergrond.” Ook voor Monique, die al jarenlang MBvO geeft, blijven de beweeglessen leuk: “Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. In deze coronatijd is het een uitdaging om weer nieuwe oefenvormen aan te bieden. Ongemerkt word ik daarbij geholpen door de deelnemers. Doordat ik in de groep iets zie gebeuren kom ik vaak op nieuwe ideeën!”

Geinteresseerd? Opgeven voor MBVO kan hier.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15