Mooie mijlpaal: 100e cliënt krijgt ‘Volledig Pakket Thuis’

10 juli 2023

Het Volledig Pakket Thuis is een nieuwe vorm van zorg en maakt mogelijk dat mensen thuis voor een langere tijd verzorging, ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen. Deze vorm begint een behoorlijke vlucht te nemen: onlangs is bij ActiVite de 100e cliënt hiermee gestart!

Sinds 2022 biedt ActiVite het ‘Volledig Pakket Thuis’ (VPT). Bij een VPT blijven mensen thuis wonen en organiseert één zorginstelling het volledige pakket zorg. In dit geval dus ActiVite. Omdat wij alle zorg regelen, krijgt iedere cliënt een pakket met de zorg die bij hem of haar past Dit blijkt voor veel cliënten een passende manier van zorg, want onlangs is bij ActiVite de 100e cliënt hiermee gestart!

Zo ziet een VPT eruit

Een VPT bestaat altijd uit een maaltijdvergoeding en alarmapparatuur in huis waarmee mensen in geval van nood een beroep kunnen doen op zorg. Daarnaast stellen cliënten samen met de wijkverpleegkundige of casemanager een eigen pakket samen. Dat kan ondersteuning zijn bij de persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het opstaan en bij het aan- en uitkleden, maar ook huishoudelijke hulp en (specialistische) verpleging. Ook ZON (begeleiding en ondersteuning in het dagelijks leven) kan onderdeel zijn van het Volledig Pakket Thuis.

Waardering voor de mantelzorghulp

Kaylee Schellingerhout, wijkverpleegkundige bij ActiVite in Alphen aan den Rijn: “VPT is nieuw – en onbekend maakt al gauw onbemind. Maar wanneer ik met cliënt en mantelzorger in gesprek ga en uitleg geef over de mogelijkheden binnen het VPT, wordt dit direct als positief ervaren. Zij zien in dat de cliënt langer thuis kan blijven wonen omdat het VPT zorg, begeleiding en hulp op maat biedt. De ‘mantelzorghulp’ (ZON) waarderen cliënten en mantelzorgers het meest. De cliënt krijgt individuele aandacht en kan bijvoorbeeld onder begeleiding boodschappen doen en naar buiten. Het voordeel hiervan is dat mantelzorg ook direct wordt ontlast. Van extra aandacht en wat meer rust wordt iedereen blij. Ik vind het VPT oprecht een goede “oplossing” voor de lange wachttijden die voor opname in een verpleeghuis staan. Dit pakket kan ik als wijkverpleegkundige helemaal op maat inrichten, waardoor ik passende zorg thuis kan bieden.”

Het unieke van ActiVite

Het VPT is een manier van zorg leveren die in het hele land steeds meer wordt toegepast. Toch is ActiVite vernieuwend in de regio. Fanny Kerstens, manager bij ActiVite: “Veel andere zorgorganisaties bieden het VPT alleen in serviceflats. Dat betekent dat iemand moet verhuizen. Bij ActiVite krijgen cliënten alle zorg in hun eigen huis. Uniek is ook dat ActiVite professionele mantelzorghulp  (ZON) biedt in het VPT-pakket.”

Een uitkomst

Wie een indicatie krijgt voor het verpleeghuis, moet vaak lang wachten voordat er plek voor hen is. Dan moet je de ondersteuning en zorg thuis dus beter organiseren. Het VPT is hiervoor een uitkomst. Ook voor mensen die geen opnamewens hebben, maar wel een langere tijd verzorging, ondersteuning en begeleiding nodig hebben is een VPT passend. De zorg die mensen vanuit het VPT krijgen, werkt ontzorgend. Ook voor de mantelzorgers, die vaak zwaar belast zijn. De zorg via het VPT creëert een betere balans in de thuissituatie.

Wilt u als verwijzer meer weten over VPT?

Kijk dan op https://activite.nl/volledig-pakket-thuis/

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15