Muziek doet leven

Francis van Broekhuizen over de positieve effecten van muziek

Corona heeft veel impact op de zorg, maar legt daarnaast ook onder andere de cultuursector grotendeels lam. Sopraan Francis van Broekhuizen zit echter niet bij de pakken neer en weet met haar muziek nog steeds velen te raken. Ze ging vlogs maken, doet kleinschalige optredens en sinds ze landelijke bekendheid kreeg in het programma ‘De slimste mens’, is ze steeds vaker op tv te zien. “Muziek is bij uitstek iets om je heerlijk in te verliezen”.

Gratis proefnummer
Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief. Wil je ook een gratis exemplaar van ons magazine ontvangen?

Zorgen om de zorg

“Ik heb een groot hart voor de zorg. Mijn moeder en oma waren verpleegkundige en ik heb zelf na mijn opleiding Maatschappelijk Werk in de ouderenzorg gewerkt. En nog steeds kom ik regelmatig in verzorgings- en verpleeghuizen, maar nu als zangeres. In deze coronatijd zing ik mensen toe vanuit de hal of tuin. Dat geeft even wat vrolijkheid, ook voor het personeel en verzacht het coronaleed onder de ouderen. Het personeel werkt hard, zeker nu.”

Vlogs

“Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar besefte ik me dat cultuur eigenlijk ook onder de vitale beroepen valt: zonder podiumkunsten wordt het leven kaal en karig. De sjeu gaat eraf. In maart stond de première van mijn opera gepland. Die ging natuurlijk niet door. Toen besloot ik vlogs te gaan maken: iedere dag maakte ik een filmpje waarin ik een lied zong en ik zette dat op Facebook en YouTube. Ik dacht: ik maak een paar van die filmpjes, leuk. Maar die lockdown hield maar niet op joh! Ik zong zowel pop als klassiek. Van ‘Nessun Dorma’ uit de opera Turandot tot ‘Climb every mountain’ uit de Sound of Music en ‘Pastorale’ van Ramses Shaffy. Mensen werden er ontzettend blij van. Uiteindelijk trok het zoveel kijkers dat ik er op verzoek zelfs een cd van heb gemaakt:
‘Francis zingt voor u’.”

Troost en gezelligheid

“Muziek raakt in deze rare tijd misschien nog wel meer dan ooit. Zo deed ik laatst met mijn pianist een openbare repetitie in een kerkje in Durgerdam. Wel een gek gezicht hoor, zingen voor allemaal mensen met een mondkapje op. Maar goed, ik begin te zingen en binnen de kortste keren zie ik de eersten al vol schieten. Dat is het mooie aan mijn werk: muziek doet leven. Je laat mensen even hun ellende vergeten. Muziek is bij uitstek iets om je heerlijk in te verliezen, om fijn bij weg te dromen. Muziek biedt troost en gezelligheid. Als ik dan die zware coronapersconferenties van Rutte en De Jonge zie, dan denk ik: je wilt Nederlanders toch activeren om de regels na te leven? Laat mij daar eens ‘You’ll never walk alone’ zingen. Moet jij eens kijken wat dat in positieve zin met mensen doet.”

Hobby nummer 1

“Een tijd lang gold de regel dat je niet met elkaar mocht zingen om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, bijvoorbeeld in voetbalstadions. Toen ontdekten veel mensen pas hoe moeilijk dat is, om niet mee te mogen zingen. Dat zegt al veel. Zingen zit in ons. Wist je dat zang de meest beoefende hobby is in Nederland? Maar liefst 1,7 miljoen mensen zingen in een koor! Dat is niet zo gek. Je bent samen, je ademt samen: dat creëert een bepaalde harmonie die goed voelt. Zingen verhoogt zelfs je weerstand, omdat je door te zingen beter gaat ademen. Na een avondje op het koor heb je geen vitamine D meer nodig hoor!”

Energie

“Muziek heeft ook positieve effecten op je lichaam. Het zweept je op, het verleidt je. Muziek kan een sterke fysieke beleving teweeg brengen, zelfs als je fysiek weinig meer kunt. Het werkt stressverlagend, je gaat erdoor ontspannen. Professor Erik Scherder zegt het ook – en dat is een hele slimme man. Hij heeft onderzocht dat muziek helpt om je hersenfuncties vitaal te houden. Muziek stimuleert veel hersengebieden. Door muziek te maken, te luisteren of te zingen gaan we vaak associëren, het roept herinneringen op. Dat gebeurt ook bij mensen met dementie. Als ik voor hen zing, dan zie ik ze opfleuren, ze worden als het ware even ‘wakker’. Muziek voegt echt iets toe aan de kwaliteit van leven. Kwaliteit van leven zit in schoonheid, in liefde naar elkaar toe. Als je samen musiceert, voel je elkaars energie. Dat doet alle mensen goed.

Doen!

“Het is echt de moeite waard om uit te vinden wat muziek met jou doet. Dus: zet muziek aan! Naast de radio biedt Spotify en Deezer tegenwoordig ook veel mogelijkheden. Met deze app kun je gratis naar alle soorten muziek luisteren die je maar wilt. En ga er lekker bij bewegen: van een beetje dansen word je vrolijk! Als operazangeres is het mijn missie om mensen bekender te maken
met klassieke muziek.”

Radio, tv en podcast

“Er wordt vaak gedacht dat klassieke muziek elitair is. Maar niets is minder waar, het is echt voor iedereen. Met klassieke muziek is het eerder: onbekend maakt onbemind. Je gaat het vaak mooier vinden als je er meer van weet. Daarom maak ik podcasts met de titel ‘Francis vertelt’. Een podcast is een soort radioprogramma dat online staat, bijvoorbeeld op Spotify. Die kun je dus overal en altijd luisteren, superhandig. Ik heb ook een eigen rubriek op maandagochtend bij Margriet Vroomans op Radio 4. Dan vertel ik over allerlei onderwerpen in de klassieke muziek. En met een beetje geluk ga ik dat binnenkort ook op tv doen, in een nieuw programma. Intussen blijf ik duimen dat ik binnenkort ook weer lekker voor volle zalen in theaters kan staan.”

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief. Wil je ook een gratis exemplaar van ons magazine ontvangen? Kijk dan hier.