De zorg gaat 24 uur per dag door. Dus ook ’s nachts zijn er verschillende zorgprofessionals aan het werk om zorg te bieden. Wat zijn dat voor een mensen? Waarom kiezen ze voor een carrière als nachtdier? Erna en Jessica zijn doorgewinterde zorgprofessionals en vertellen er meer over.
Erna is triagist bij ReBOZ, een samenwerking waarin verschillende zorgorganisaties de acute nachtzorg in de regio samen aanpakken. “Als triagist beoordeel ik de telefoontjes die binnenkomen. Ik bekijk wat voor een hulp de beller nodig heeft en wie van mijn ReBOZ-collega’s het beste ernaar toe kan gaan. De telefoontjes zijn heel uiteenlopend: mensen die extra pijnmedicatie nodig hebben, mensen die een vraag hebben die niet kan wachten, mensen die gevallen zijn en mensen die op de knop van hun personenalarmering drukken, waarbij er soms wel en soms niets aan de hand is.”
Uiteenlopende telefoontjes
“Er zitten heftige situaties bij: een mevrouw belde dat ze heel benauwd was en na wat doorvragen kwam ik erachter dat ze ook pijn op de borst had. Dan moet er natuurlijk snel een ambulance naartoe. Ik heb ook wel eens de verdrietige situatie meegemaakt dat een mevrouw geschrokken opbelde: ze was wakker geworden en haar man- die naast haar lag- was overleden. Ze wist niet wat ze moest doen. Daar ben ik dan wel van onder de indruk.” Niet alle telefoontjes hebben meteen opvolging nodig. Erna: “Mensen bellen dat ze gewassen willen worden, dat er een rood lampje gaat branden als ze hun auto starten, dat de poes van de buurman vast zit in de schuur…ik zou er een boek over kunnen schrijven. Er komen heel veel telefoontjes binnen en het is altijd weer spannend in wat voor situatie je terecht komt: soms hilarisch, soms heftig, soms verdrietig.”
Voor- en nadelen
“Ik doe dit werk twee tot drie nachten in de week, naast mijn avonddiensten in het ziekenhuis. ’s Nachts werken past echt bij mij, ik doe het al jaren. Mijn kinderen zijn het huis uit, dus ik kan doen wat ik wil. Daarnaast hou ik niet van vroeg opstaan en lukt het mij goed om overdag te slapen. Dat zijn allemaal wel randvoorwaarden die bij mij goed hebben uitgepakt. Daarnaast is een voordeel dat je door de onregelmatigheidstoeslag meer verdient dan je overdag zou doen.” Maar mis je op sociaal vlak niet heel veel als je altijd ’s avonds en ’s nachts werkt? “Ik heb het voordeel dat mijn hele familie in de zorg werkt, iedereen weet hoe het is om onregelmatig te werken en als we elkaar willen zien, vinden we wel een moment. Dat hoeft niet altijd ’s avonds.”
Onverstoorbaar karakter
Jessica van Leenen en Joke Overdijk, coördinatoren van het ReBOZ, zijn medeverantwoordelijk voor het verder uitbouwen van het team. Voor dit nachtteam zoeken zij mensen met een echt ‘zorghart’, die daarbij van alle markten thuis zijn. ‘’Het team heeft extra scholing gehad op het gebied van acute zorg, dus het zijn zeer vakkundige mensen. Daarbij beschikken ze ook over een onverstoorbaar karakter. Dat is ontzettend belangrijk, iedere nacht en iedere melding die binnenkomt is weer anders.’’, aldus Jessica.
Verantwoordelijk werk
Dat iedere nacht anders is kan Erna bevestigen: “Wat mij aanspreekt in mijn baan is het gevoel van urgentie en de verantwoordelijkheid die je hebt. Je moet soms creatief zijn met de vragen die je krijgt en de capaciteit die er is. Het is wel eens schipperen: wat is wijsheid, wat moet eerst? De sfeer ’s nachts spreekt mij ook aan, hoewel je niet moet denken dat het ’s nachts rustiger is. De zorg gaat gewoon door, ook ’s nachts. Maar omdat ik voor de ongeplande, acute zorg werk, is het aantal telefoontjes per nacht wel heel verschillend. Soms staat de telefoon roodgloeiend, een andere nacht is het maar één oproep per uur. Dan ga ik even een rondje lopen en overleg ik met andere collega’s die ’s nachts aan het werk zijn, bijvoorbeeld de huisartsenpost. Ik hoef me nooit te vervelen!”
Geïnteresseerd in de nachtzorg?
Heb jij een echt doorgewinterd karakter, houd je wel van een uitdaging en vind je het net als Erna heerlijk om nachtdiensten te draaien? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina! Onder andere ReBOZ heeft een aantal interessante vacatures online staan: