Tom, Wijkverpleegkundige

“Met een glimlach naar mijn werk”

Mannen in de zorg? Ze er zijn er zeker! Zoals Tom, wijkverpleegkundige bij ActiVite. "Via via ben ik de verpleegkunde in gerold. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Ik kom bij de mensen thuis, ben er te gast. Daardoor bouw ik een bijzondere band met hen op. Mijn stelregel is dat elke cliënt bij ieder bezoek één keer gelachen moet hebben. Daardoor ga ik altijd met een glimlach naar mijn werk."

Afwisseling
“In Alphen ben ik als wijkverpleegkundige de spil in de wijk. Zo zet ik het zorgproces thuis in gang: ik heb het eerste contact met nieuwe cliënten, geef een indicatie voor de zorg die ze nodig hebben. Tegenwoordig is dat echt maatwerk: we kijken naar de cliënt en zijn behoeften, dáár stemmen we de zorg op af. Vaak ga ik ‘s ochtends bij mijn cliënten langs en maak ik ‘s middags ruimte voor administratie. Ook heb ik contact met huisartsen en breng ik bijvoorbeeld een bezoek aan een gemeente. Die afwisseling is heerlijk!”

”Hier doe ik het voor”

“Bij de zorg kijk ik ook of een cliënt iets extra’s nodig heeft. Soms gaat het werk verder dan alleen de verpleging; er zijn veel kwetsbare ouderen in Nederland en er is verborgen eenzaamheid achter de voordeuren. Als ik het dan voor elkaar krijg om een eenzame cliënt naar de dagverzorging te laten gaan en ik hem daar zie opbloeien, weet ik: hier doe ik het voor.”

Goede relatie met cliënten
“Een cliënt kan mij een steuntje in de rug geven als ik een mindere dag heb. Ja, er is echt een wisselwerking met cliënten. Dat had ik vooral in het hospice waar ik werkte. Daar kreeg ik wijze levenslessen mee, dat vond ik heel bijzonder. Ik ben van mening dat een goede onderlinge relatie tot betere zorg leidt. En samen voor de beste zorg, daar doen we het voor. Soms is de zorgverlener de enige persoon die een cliënt op een dag ziet. Als ik dan een glimlach van diegene krijg, omdat hij blij is met de zorg of het fijn vindt om mij te zien, ga ik met tevreden gevoel naar huis.”

Doorgroeien
“Ik zie mezelf nog wel 20 jaar bij ActiVite werken. ActiVite geeft mij de kans om door te groeien, je kunt oneindig geschoold worden. Mijn volgende stap? Ik ambieer een leidinggevende functie, zou graag als teammanager in de zorg aan de slag gaan. Mijn rol als wijkverpleegkundige is daar een goede opstap voor: ik ben ‘teammanager’ in een kleinere setting. De collega’s in mijn team probeer ik in hun kracht te zetten. Sommige verzorgenden hebben affiniteit met dementie, dan zet ik hen op die cliënten. Zo probeer ik te kijken naar wat belangrijk is voor ieder teamlid afzonderlijk en het team als geheel, dat zorgt voor plezier in het werk. Daar draait het team goed bij en daar heeft de cliënt ook weer profijt van.”

Thuiszorg: zoveel meer dan je denkt
“Ik ben in de zorg terecht gekomen, omdat ik voor mensen wil zorgen. Verpleegkundige handelingen verrichten blijft echt het leukste aspect van mijn werk. Mensen die in de zorg willen werken, raad ik aan om de thuiszorg te proberen. De zorg thuis heeft een stoffig imago; vaak wordt gedacht dat wij alleen maar cliënten douchen en steunkousen aantrekken. Maar het verpleegkundig vak omvat zoveel meer dan alleen die verzorgende werkzaamheden. We hebben verschillende disciplines die samenwerken, denk aan de specialist ouderengeneeskunde, de palliatief verpleegkundige en de wondverpleegkundige. We doen het samen en daardoor kunnen we complexere zorg bieden. Dat maakt de behandeling beter én de cliënt voelt zich comfortabeler. Ja, de thuiszorg is zoveel meer dan je (misschien) denkt. Ervaar het zelf en loop gerust een keer mee!”

“Met een glimlach naar mijn werk”
Tom, Wijkverpleegkundige