Ontmoetingscentrum helpt mensen in Noordwijk al 12,5 jaar zelfstandig thuis wonen

05 december 2022

Deze week bestaat Ontmoetingscentrum Noordwijk 12,5 jaar. Hoe trots de begeleiders ook op dit jubileum zijn, het valt in het niets bij de trots die ze voelen als ze zien wat er ontstaat bij de mensen die hier als deelnemer komen. “We horen vaak dat mensen zich gewaardeerd voelen bij het Ontmoetingscentrum. Dat is voor ons een groot compliment.”

Dagelijks komt de groep deelnemers met veel plezier naar het Ontmoetingscentrum (OC). Stuk voor stuk hebben ze te maken met een haperend brein. Begeleider Wilma: “Hun geheugen laat hen in de steek. Dat is lastig voor de deelnemers zelf, maar ook voor hun mantelzorgers. Bij het Ontmoetingscentrum helpen we mensen om niet in te dutten, maar zo veel mogelijk betrokken te blijven bij de maatschappij. Zo hebben zij een fijne dag met een programma op maat. Daarnaast krijgt de mantelzorgers behalve regelmatige begeleiding ook even pauze, waardoor hij of zij langer overeind blijft. Dat maakt dat zij beiden beter in hun vel blijven en langer samen thuis kunnen blijven wonen.”

Puur contact

Wilma werkt al een aantal jaren als begeleider bij het Ontmoetingscentrum. Daarvoor werkte ze in het verpleeghuis en in de thuiszorg: “Al sinds ik in de zorg werk, wilde ik graag werken bij het OC. En nu het zover is, vind ik het helemaal geweldig. Doordat het brein wat gaat haperen, laten deelnemers meer hun gevoelens zien. Het contact met deze mensen is daardoor heel erg puur.”

Begeleiding op maat

Hoewel de groep veel met elkaar optrekt en zich op elkaar betrokken voelt, is de begeleiding in het OC maatwerk. Wilma: “We kijken echt naar ieders persoonlijke situatie. Wat kun je nog doen, wat wil je nog doen? Er is veel ruimte om de dag in te richten op een manier die bij een deelnemer past. Mensen zeggen vaak dat ze zichzelf bij ons kunnen zijn, dat ze in hun waarde worden gelaten. Dat onze begeleiding op maat is, draagt daar zeker aan bij.”

Resultaten

Sinds 1993 zijn er in Nederland 180 Ontmoetingscentra gekomen. Deze snelle groei is niet zo gek; volgens onderzoek van de VU zijn de resultaten van het concept indrukwekkend. Zo voelen deelnemers zich minder depressief en zijn er minder gedragsproblemen. Daarnaast voelt meer dan een derde van de mantelzorgers zich na zeven maanden begeleiding van het Ontmoetingscentrum veel minder belast. Van de deelnemers met dementie blijkt na zeven maanden slechts 7,5 procent te moeten worden opgenomen in het verpleeghuis, tegenover 30 procent in de reguliere dagopvang.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15