Hoe G kun je zijn?

Annemijn van Hemel

Ik moest even opzoeken waar 4G ook alweer voor staat. Je ziet het staan, klein, rechtsboven op je iPad of mobiele telefoon. Soms staat er nog 3G, maar dan ben je behoorlijk verwijderd van een zendmast, hoor. In het Groene Hart kun je dat nog wel eens meemaken. Er was nogal wat om te doen om die G. Vorig jaar volgens mij.

Vragen over dit item?
Stel ze gerust!
Lees het directioneel van november ’21, van bestuurder Annemijn van Hemel

We stonden toen aan de vooravond van de overgang van 4G naar 5G. Afgezien van voordelen als meer snelheid en een beter bereik (wie wil dat niet?), leidde 5G juist ook tot onrust. Er waren mensen die geloofden dat 5G, althans de zendmasten die 5G faciliteren, corona zouden (kunnen) veroorzaken. Hier en daar een kleine opstand. Zendmasten gingen in de fik. Nu hoor of lees je er niets meer over. Ging het vorig jaar over Gigabyte, Gegevens, GSM? Nee, die G staat voor Generatie (van internettechnologie). Hoe hoger de G, hoe beter wij (denken) mobiel (te) functioneren. 6G zal wel het nieuwe internetwalhalla worden, daar kun je op wachten.

De G van corona

De G en corona, het blijft een ongelukkige combinatie. Maar nu omgekeerd. Hoe lager de G, hoe beter wij zouden (kunnen) functioneren als zo zwaar door corona getroffen maatschappij… Tenminste, het beleid lijkt deze kant op te gaan. Leek 3G het virus onder de duim te houden, nu gaan er stemmen op om terug te schroeven naar 2G. Van Gevaccineerd, Genezen of (negatief) Getest naar Gevaccineerd of Genezen als toegangsbewijs voor het binnenbad, restaurant, bioscoop of theater. Over de effectiviteit van 2G of 3G-beleid durf ik geen uitspraak te doen. Ik ben geen materiedeskundige. De tijd zal het ons leren. Maar de impact zien we nu al. Opstand. Auto’s in de fik. De G van Gezelligheid staat op zijn minst op de tocht. Gespletenheid binnen families, ik maak het zelf mee en zie het verdriet en de onmacht aan beide kanten. Nu zeg ik het zelf ook: aan beide kanten. Terwijl ik juist die tweedeling niet wil benadrukken, want we zitten hier sámen in. Wat is dit toch? 

De andere G’s

We weten nu echt wel dat we het virus niet op korte termijn zullen verslaan. Er is geen finish te bekennen waar we elkaar lachend en huilend om de hals vallen. Waar Hugo ons met medailles opwacht en het volkslied klinkt. Nee, er zijn mensen ziek, ze zijn aan onze zorgen toevertrouwd, sommige overlijden. Het is zwaar, het is soms gekkenwerk en we leven ermee. En dat is een Gemeenschappelijke opgave. Een tweedeling organiseren helpt niet, we kunnen het ons niet permitteren. De zorg in Nederland is nog altijd gebaseerd op solidariteit, dus laten we dat ook zo blijven voelen en ons ernaar gedragen. Welke G ook leidend wordt, als je naar je werk komt, dat prachtige werk bij ActiVite, wat mij betreft geen check op QR-codes, want je bent Geliefd, Gehoord en Gezien. En onmisbaar.