Ouderenzorgorganisaties tekenen voor gezamenlijke aanpak voor opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals

28 november 2023

Na een jaar van voorbereidingen hebben op maandag 27 november tien ouderenzorgorganisaties in Zuid-Holland Noord, waaronder ActiVite, getekend voor een gezamenlijke aanpak voor het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals via landelijk erkende mbo-certificaten. Dit om ouderen in de regio ook in de toekomst zorg te kunnen blijven bieden. 

Voorzien in een behoefte 

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om te kijken naar nieuwe opleidingsmogelijkheden  en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Daarom heeft ActiVite samen met deze organisaties de handen ineengeslagen voor de zogeheten ‘Zorgexpeditie’. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties. Zij-instromers maar ook huidige medewerkers die willen doorscholen, worden binnen twee tot negen maanden omgeschoold op verschillende zorgniveaus. Hiermee wordt niet alleen snel voorzien in een capaciteitsbehoefte, maar wordt ook een ander profiel zorgmedewerker geworven. De eerste groep gaat in februari 2024 starten. 

Op expeditie 

De manier van opleiden werkt als een soort gestapeld onderwijs: de deelnemers halen certificaten op hun eigen tempo en kunnen dan steeds meer taken uitvoeren en doorgroeien naar andere functies (helpende, helpende plus, verzorgende IG). Binnen de opleiding ligt veel nadruk op het welzijn van ouderen. Met dit certificaat kan men ook werken binnen andere zorgsectoren zoals de gehandicaptenzorg. Zo kunnen zorgprofessionals en zij-instromers op expeditie door de mooie zorgsector. 

Goede begeleiding 

Binnen het project staat een regionaal team klaar om de zij-instromers op te leiden en te begeleiden. Omdat het een hele stap kan zijn om over te stappen naar een (andere) baan in de zorg, is begeleiding en inwerken in het nieuwe beroep belangrijk. Naast de regionale zorgorganisaties is Menskracht, de bedrijfsopleidingen en volwassenonderwijs van ROC Mondriaan, betrokken bij het opleiden van de nieuwe collega’s. Hierbij staat de praktijk in de ouderenzorg centraal en is er een nauwe band tussen de leercoach en de begeleiders in de praktijk.  

Vanuit AVANT 

De tien ouderenzorgorganisaties zijn allen aangesloten bij AVANT. AVANT is de regionale vereniging waarin de aanbieders van verpleging, verzorging en wijkverpleging in de regio Zuid-Holland Noord samenwerken op gedeelde thema’s om zo de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te bevorderen. Een van de projecten binnen AVANT is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. 

Wie meer wil weten over dit opleidingstraject kan contact opnemen met Dominique Janssens, recruiter bij ActiVite via 06 52482192 of via werkenbij@activite.nl

Op de foto staan Susan Castelein (opleidingsadviseur Wijdezorg), Daniëlle van Veen (bestuurder HOZO), Marieke Eradus (HR-manager Activite), John Wesselman (opleidingsadviseur ROC Mondriaan – Menskracht), Henny Roos (bestuurder Groot Hoogwaak), Margriet Pool- van Vliet (schooldirecteur Zorg, Onderwijs en Welzijn van ROC Mondriaan). De projectleider van de zorgexpeditie, Carla Stam was hierbij ook aanwezig.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15