Ouderwets potje blikgooien en balspellen spelen
Online activiteiten in een Ontmoetingscentrum
“Waar kan ik mijn rollator kwijt?” Het is dinsdagmiddag in Ontmoetingscentrum de Populier in Alphen aan den Rijn. De deelnemers aan de beweegactiviteit druppelen binnen. “Zet je rollator maar achter je stoel vandaag, want we hebben ruimte nodig”, zegt begeleider Vera Sandtke. Ze gaan bewegen met een nieuwe digitale tool, de SmartWall.
“Je kunt het!”
Iedereen komt goed gemutst de speciale beweegruimte in, ze hebben er zin in. De groep bestaat vandaag uit zeven mensen die allemaal een vorm van dementie hebben. Vera wijst ze rustig naar hun plek. Na wat geschuif met de rollators, zitten de deelnemers in een halve cirkel met hun gezicht naar een muur. Hierop is een grote afbeelding geprojecteerd: een kast met blikken. “Het is net de kraam van blikgooien op de kermis!”, zegt een van de deelnemers enthousiast. Vera geeft haar de zachte bal die bij het spel hoort: “Als je de bal tegen de blikken op de afbeelding op de muur gooit, vallen ze om. Wie het eerst alle blikken om heeft gegooid, heeft gewonnen”, legt ze uit. Een mevrouw staat direct op en waagt een poging. Mis. “Nou ja, dat lukt toch nooit op deze afstand?”, zegt ze verontwaardigd. Meteen wordt ze door de anderen aangemoedigd: “Kom op, je kunt het!” En jawel, de blikken gaan uiteindelijk allemaal om.
Mooie show
Het voordeel van dit spel is dat je de ‘digitale blikken’ niet terug hoeft te zetten. Dat doet de computer. Met één druk op de knop staan ze weer in de kast. Het fijne aan de spellen is dat ze heel makkelijk zijn. Er is weinig uitleg nodig, meestal spreekt het voor zich wat de bedoeling is. Zo ook bij het volgende spel dat Vera opzoekt op de bijbehorende tablet. Het is ook voor haar nog even uitpluizen hoe het allemaal werkt – ze gebruikt de Smart Wall vandaag voor het eerst. Dan staat er een groot oranje vlak op de muur, verdeeld in kleinere vlakken. Goed mikken, daar gaat het ook bij dit spel om. Je moet alle vlakken zo snel mogelijk wegspelen door ze te raken met de bal. Vervolgens verschijnt dan een afbeelding van een voetbaldoel. Een van de heren gooit ze snel allemaal raak, bovenhands. Hij maakt er een mooie show van door na afloop zijn zakdoek tevoorschijn te halen en demonstratief zijn voorhoofd te deppen. “Zo, hier word je moe van!”, roept hij lachend.
Scherpe focus
Intussen heeft Vera haar trui uitgetrokken, ze heeft het warm gekregen. Na iedere worp is zij namelijk degene die achter de bal aan gaat om die weer op te rapen. Het is ook voor haar als begeleider een hele work-out op deze manier. Vrolijk spoort Vera de deelnemers aan om mee te doen. Nu is het de beurt aan een van de dames. Ze staat snel op en gaat met scherpe focus aan de slag. Snel weet ze alle vlakken ‘weg te gooien’. Ze oogst bewondering en ontvangt een applausje. Als het voetbaldoel eenmaal in beeld is, zegt ze: “Dit is leuk. Al vind ik voetballen op een echt veld nog veel leuker. Maar ja, dat mocht ik vroeger als vrouw niet.”
Nieuwe dimensie
Als iedereen een paar keer aan de beurt is geweest, raken de deelnemers zichtbaar vermoeid. “Vanaf de kant lijkt het zo makkelijk, maar het is nog best vermoeiend”, zegt een van de vrouwen tegen haar buurman. Het is dan ook hoog tijd voor een drankje. Iedereen zoekt zijn rollator weer op of wordt aan de arm begeleid naar de woonkamer van het Ontmoetingscentrum. Hier staat koffie, thee en iets fris klaar voor de deelnemers. Even lekker uitrusten. Terug in de beweegruimte vertelt Vera dat zij het eerste ontmoetingscentrum in Nederland zijn met een SmartWall. “Daar zijn we echt blij mee. Digitale tools geven de activiteiten op het Ontmoetingscentrum een leuke nieuwe dimensie. Niet alleen bij het bewegen, maar ook bij de andere activiteiten gedurende de dag.”
Voor elk wat wils
In dit Ontmoetingscentrum, dat gevestigd is in verpleeghuis Rijnzate, zijn mensen vijf dagen per week welkom van tien uur tot half vier. Het is een Ontmoetingscentrum voor thuiswonende mensen met dementie. Daarnaast heeft ActiVite ook Ontmoetingscentra voor andere doelgroepen, zoals mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking of mensen die behoefte hebben aan meer sociale contacten. “In alle centra hebben we hetzelfde doel: de deelnemers een leuke dag bezorgen. Daarbij kijken we naar iedereen afzonderlijk: waar heb je zin in, waar word je blij van?”, vertelt Vera. “Dat varieert per persoon. Van de krant doornemen, wandelen, een geheugentraining doen tot bewegen met activiteiten zoals deze SmartWall. Hierbij gebruiken we ook digitale middelen. Op een iPad bijvoorbeeld kan iedereen het spel spelen dat hij of zij leuk vindt. Of we kijken op YouTube filmpjes over Alphen zoals het vroeger was. En op Spotify vind je zóveel muziek, daar zit voor iedereen wel het genre bij waar hij of zij van houdt. Met behulp van digitale middelen kunnen we mensen nog meer laten doen wat zij ieder afzonderlijk zelf willen en leuk vinden. En daar gaat het hier om.” Dan is het al bijna weer half vier. Tijd om – met een voldaan gevoel – naar huis te gaan.