ZON is uitkomst voor cliënt én medewerker

13 oktober 2022

Tijd om je te richten op het welzijn van de cliënt, dat is ZON. Een prachtig nieuwe dienst waardoor onze medewerkers Zorgzaam, Ondersteunend en Nabij kunnen zijn. Geknipt voor bijvoorbeeld Annita Harmse, die al 25 jaar bij ActiVite werkt: “Ik vind het niet alleen voor de cliënt iets heel moois, maar ook voor mijzelf is het een uitkomst.”

“Door mijn chronische ziekte is de zorg pittig voor mij, maar in combinatie met ZON is het fysiek veel beter te doen. Aan het eind van de mijn zorgroute heb ik regelmatig iemand voor de ZON. In plaats van twintig minuten om alleen het stuk zorg te bieden, staat er dan bijvoorbeeld twee uur in mijn rooster voor die cliënt. In die extra tijd kan ik hem of haar een stuk extra aandacht geven, maar ook de mantelzorger ontlasten. Als iemand sterk genoeg is gaan we een stuk wandelen, of als dat niet meer lukt drinken we een kopje koffie. Het is echt even tijd voor de cliënt zelf.”

Vertrouwensband

“ZON is echt een aanvulling op de zorg, een combinatie van zorg en welzijn. Omdat we in de reguliere zorg niet zoveel tijd per adres hebben, is het vaak lastig om goed te kunnen observeren hoe het écht met iemand gaat. Nu ik langer de tijd heb, lukt dat wel. Die extra tijd is ook hard nodig bij mensen die eigenlijk alle zorg weigeren. Door ZON kan ik rustig het gesprek met zo iemand aangaan, een vertrouwensband opbouwen. Samen werk je dan ergens naar toe. Zo heb ik al verschillende mensen die geen hulp wilden, zo ver gekregen dat ik hen toch mocht helpen douchen of schone kleren aan mocht helpen trekken. Je merkt dan echt dat je vooruitgang boekt. Dat is voor de cliënt heel fijn, maar ook voor de familie. En het geeft mij veel voldoening.”

Voldoening

“Aan het begin vond ik het werk best lastig. Ik ben zo gewend dat precies is beschreven wat mijn taak bij wie is, dat ik dacht: en nu? Wat mag ik in die ZONtijd allemaal doen? Zijn er dingen die ik móet doen? Inmiddels ben ik daar veel zekerder over: ik kijk wat er nodig is en waar de cliënt behoefte aan heeft. Het klinkt zo makkelijk, maar omdat ik bijna alleen maar te maken heb met mensen met dementie, kost het wel veel energie. Maar dat is het me absoluut waard: het geeft een enorme voldoening als je een cliënt tevreden ziet glimlachen en jij hem of haar blij hebt kunnen maken.”

Uitkomst

“Voor mijzelf is ZON ook een uitkomst. Ik heb fibromyalgie, een chronische aandoening op mijn spieren. Het lijkt op reuma en gaat gepaard met veel vermoeidheid. Dat ik nu ZON mag bieden bij cliënten, maakt dat mijn werk ook beter past bij wat ik fysiek aankan. Daar ben ik ook heel blij mee.”

Ben jij het ZONnetje in huis?

Past een baan als Medewerker ZON ook bij jou? Omschrijven mensen jou als zorgzaam en vind je het leuk om ouderen te helpen om langer en prettiger thuis kunnen blijven? Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Klik hier voor meer informatie over de vacature.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15